Αιθιοπία: Συνεχίζονται οι μάχες στο Τιγκράι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, 13:24
Αιθιοπία: Συνεχίζονται οι μάχες στο Τιγκράι

Οι μάχες συνεχίζονται σε «πολλές περιοχές» του Τιγκράι παρά τις ανακοινώσεις περί νίκης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αιθιοπίας, περιπλέκοντας τις προσπάθειες να παραδοθεί βοήθεια σε αυτή την επαρχία στο βόρειο τμήμα της χώρας, θέατρο ένοπλων συγκρούσεων εδώ και έναν μήνα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ο ΟΗΕ από την Αντίς Αμπέμπα.

Το Τιγκράι δεν έχει ανεφοδιαστεί από τις 4 Νοεμβρίου, όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό εναντίον του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την περιοχή και αψηφά την εξουσία του εδώ και μήνες.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, ο ΟΗΕ υπέγραψε συμφωνία με την αιθιοπική κυβέρνηση για να αποκτήσει «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση στην περιοχή, κάτι που ζητούσε επί εβδομάδες, προειδοποιώντας κατά μιας ενδεχόμενης καταστροφής στο Τιγκράι.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του Τιγκράι. Πρόκειται για μια ανησυχητική και περίπλοκη κατάσταση για εμάς» δήλωσε ο Σαβιάνο Αμπρέ, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (Ocha).

Ο Άμπιι κήρυξε τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού πριν περίπου μία εβδομάδα, αναφέροντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση «ολοκληρώθηκε» και οι μάχες σταμάτησαν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας της επαρχίας, τη Μεκέλε, από τον στρατό, ο οποίος φέρεται να ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο της επαρχίας.

Σήμερα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, συνεχίζονται οι εκτιμήσεις της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και τρεις αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι δεν αναμένουν η βοήθεια να φτάσει στο Τιγκράι πριν την επόμενη εβδομάδα.

Πριν τις συγκρούσεις στο Τιγκράι περίπου 600.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 96.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία που ζούσαν σε τέσσερις καταυλισμούς, βρίσκονταν σε κατάσταση αποκλειστικής εξάρτησης από διατροφική βοήθεια για να τραφούν και ένα εκατομμύριο άλλοι απολάμβαναν ένα «δίχτυ ασφαλείας», σύμφωνα με το Ocha.

Τέσσερις εβδομάδες μαχών έχουν ωθήσει περίπου 45.000 ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο Σουδάν, ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανδρών, γυναικών και παιδιών έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στο Τιγκράι.

Διαδηλώσεις στη Μεκέλε

Στο μεταξύ ο επικεφαλής των δυνάμεων του Τιγκράι Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ δήλωσε σήμερα ότι διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Μεκέλε, όμως εικόνες από την κρατική τηλεόραση έδειξαν ανθρώπους να ψωνίζουν και να κάθονται έξω, την ώρα που ο επικεφαλής της επαρχίας που διορίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση ανέφερε ότι επιστρέφει η ειρήνη στην περιοχή.

Επικεφαλής του TPLF, που χαίρουν εδώ και χρόνια μεγάλης στήριξης στο Τιγκράι, φαίνεται ότι έχουν καταφύγει στα γειτονικά βουνά και έχουν ξεκινήσει αντίσταση.

Ο Ντεμπρετσιόν, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Αιθιοπία, διευκρίνισε σήμερα ότι έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις στη Μεκέλε, όπου ζουν περίπου 500.000 άνθρωποι, λόγω των λεηλασιών στις οποίες επιδίδονται στρατιώτες από την Ερυθραία. Τόσο η Αιθιοπία όσο και η Ερυθραία το διαψεύδουν.

Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Τιγκράι την ώρα που ο Μούλου Νέγκα, τον οποίο διόρισε ο Άμπιι επικεφαλής της επαρχίας, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στέλνει βοήθεια στις δυτικές περιοχές του Τιγκράι.

«Προτεραιότητά μας στην περιοχή τώρα είναι η αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και της τάξης» υποστήριξε ο 52χρονος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, 13:29