Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι βομβάρδισαν αποθήκες όπλων και καυσίμων στην επαρχία Τιγκράι, όπου εδώ και μία εβδομάδα η κυβέρνηση διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), που κυβερνά αυτήν την επαρχία, αψηφά την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εδώ και μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 4 Νοεμβρίου έχουν γίνει πολλοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Τιγκράι με αφορμή, όπως λέει ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ, την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τοπικές αρχές σε δύο βάσεις του στρατού. Το TPLF απορρίπτει αυτήν την κατηγορία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος Γίλμα Μερντάσα, ανακοίνωσε ότι οι νέοι βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο «αποθήκες όπλων και καυσίμων, καθώς και άλλες ζώνες που σκόπευε να χρησιμοποιήσει η χούντα του TPLF». Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Fana BC, που πρόσκειται στην Αντίς Αμπέμπα.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Τεσέμα είπε εξάλλου στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ethiopan News Agency ότι η κοινότητα Χουμέρα του Τιγκράι, που συνορεύει με το Σουδάν και την Ερυθραία, «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο» του στρατού. «Ο στρατός αυτή τη στιγμή ανακαταλαμβάνει τοποθεσίες κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τη Χουμέρα με το Σεράρο», λίγο νοτιότερα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω του μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στο Τιγκράι και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των δημοσιογράφων, είναι αδύνατον να επαληθευτούν αυτές οι δηλώσεις από ανεξάρτητες πηγές.

Ένας κάτοικος του Μέκελε, της πρωτεύουσας του Τιγκράι, με τον οποίο κατάφερε να επικοινωνήσει το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι άκουσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και αντιαεροπορικά πυρά γύρω από την πόλη το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά έκτοτε δεν ακούγεται τίποτα απολύτως. Στο Μέκελε «οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες δεν λειτουργούν και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έκλεισαν (…) αλλά οι τοπικές αρχές λειτουργούν κανονικά», πρόσθεσε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Τα καταστήματα είναι ανοιχτά, η αγορά της πόλης ξανάνοιξε και οι άνθρωποι συγκεντρώνουν αποθέματα τροφίμων» είπε επίσης, σημειώνοντας ότι τα ταξί δυσκολεύονται, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Αιθιοπίας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το FBC, ότι συνελήφθησαν 17 αξιωματικοί του στρατού, μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός, ο επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνιών, με την κατηγορία της «προδοσίας» προς όφελος των δυνάμεων του Τιγκράι.

Η αστυνομία δεν συνέδεσε ευθέως αυτές τις συλλήψεις με τις επιθέσεις στις βάσεις της Βόρειας Διοίκησης του ομοσπονδιακού στρατού στο Τιγκράι. Ανέφερε όμως ότι αυτοί οι στρατιωτικοί κατηγορούνται ότι «διέκοψαν το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ της Βόρειας και της Κεντρικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο απόστρατος στρατηγός Μπάτσα Ντέμπελε, ο οποίος επανήλθε στο στράτευμα όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, απέδωσε τις αρχικές επιθέσεις «σε μέλη του στρατού στα οποία το TPLF ανέθεσε την αποστολή να καταστρέψουν τον στρατό εκ των έσω». «Όλες οι επικοινωνίες με την Κεντρική Διοίκηση διακόπηκαν (…) ήταν σαμποτάζ εκ των έσω», είπε ο Ντέμπελε αφού επιθεώρησε τις βάσεις της Βόρειας Διοίκησης στο Τιγκράι και διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν αποσκίρτησε, όπως υποστήριζε το TPLF.

Ο στρατηγός έκανε λόγο για «νεκρούς» και από τις δύο πλευρές, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης