Ηγέτης ένοπλης οργάνωσης της φυλής Ορόμο, η οποία συμμάχησε πριν από μερικούς μήνες με τους αντάρτες από την Τιγκράι στον πόλεμο εναντίον των στρατευμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι οι μαχητές της έχουν φθάσει κοντά στην πρωτεύουσα, υποσχόμενος ότι το τέλος της σύρραξης στην Αιθιοπία είναι «πολύ κοντά», εν μέσω εντατικών διπλωματικών προσπαθειών τις τελευταίες ημέρες.

Ο Στρατός Απελευθέρωσης των Ορόμο (Oromo Liberation Army, OLA) ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως συμμαχεί με το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που πολεμά από τον Νοέμβριο του 2020 εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της δεύτερης πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το TPLF και ο OLA, οργανώσεις που η Αντίς Αμπέμπα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», υποστήριξαν την τελευταία εβδομάδα πως κατέλαβαν αρκετές πόλεις-κλειδιά στην πολιτεία Αμχάρα και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να κινηθούν εναντίον της πρωτεύουσας.

«Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως όλο αυτό θα τελειώσει πολύ σύντομα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατιωτικός ηγέτης του OLA, ο Τζαλ Μάρο, προσθέτοντας «προετοιμαζόμαστε να εξαπολύσουμε κι άλλη επίθεση».

Ενώ το TPLF λέει πως κατέλαβε πόλεις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Αντίς Αμπέμπα, ο Τζαλ Μάρο, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κούμσα Ντεράμπα, διαβεβαίωσε πως ορισμένες μονάδες του OLA βρίσκονται ακόμη πλησιέστερα, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, χωρίς να έχουν χάσει «ούτε ένα εκατοστό» από τα εδάφη που ελέγχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο OLA είναι εγκατεστημένος στην Ορόμια, τη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, που συμπεριλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα.

Οι επικοινωνίες είναι κομμένες στις εμπόλεμες ζώνες και η πρόσβαση των δημοσιογράφων είναι περιορισμένη, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε επαλήθευση των ισχυρισμών των αντίπαλων πλευρών.

 

«Καμιά απειλή»

Ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό στην Τιγκράι την 4η Νοεμβρίου 2020 για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση του TPLF, αφού την κατηγόρησε για επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός, που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακήρυξε τη νίκη των ομοσπονδιακών στρατευμάτων την 28η Νοεμβρίου. Όμως οι μαχητές του TPLF ανακατέλαβαν τον Ιούνιο πρακτικά ολόκληρη την Τιγκράι προτού προελάσουν στις γειτονικές πολιτείες Αφάρ και Αμχάρα.

Ο Τζαλ Μάρο διαβεβαίωσε πως ο OLA –κατηγορείται για πολλές σφαγές αμάχων της εθνότητας Αμχάρα, κάτι που διαψεύδει– δεν αποτελεί «καμία απειλή» για τους απλούς πολίτες.

Όμως θεωρεί την πτώση του κ. Άμπι και του Κόμματος της Ευημερίας του προαπαιτούμενο για να αρχίσει διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης.

Η κυβέρνηση αρνείται πως απειλείται η Αντίς Αμπέμπα· ωστόσο, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια τη 2η Νοεμβρίου. Οι αρχές στην πρωτεύουσα κάλεσαν τους κατοίκους να οργανωθούν για την υπερασπίσουν.

Αρκετές ξένες πρεσβείες παρότρυναν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Ο ΟΗΕ έχει αναστείλει όλες τις αποστολές που δεν κρίνονται απόλυτα απαραίτητες στην Αιθιοπία.

«Η συλλογική μας βούληση να προχωρήσουμε στον δρόμο που πήραμε μας δυναμώνει», ανέφερε ο κ. Άμπι μέσω Twitter χθες, την επομένη της συγκέντρωσης αρκετών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Αντίς Αμπέμπα, σε ένδειξη υποστήριξης της πολεμικής προσπάθειας.

Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Σελαμάουιτ Κάσα, ανέφερε ότι ο στρατός εξαπέλυσε χθες Δευτέρα αεροπορικά πλήγματα, κυρίως στην Αρέντα Μπάτα, στην Τιγκράι, και σε μια τοποθεσία «στρατηγικής σημασίας» ανάμεσα στην Αμχάρα και στην Αφάρ, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως «κέντρα εκπαίδευσης» του TPLF.

 

Εμπόδια

Η αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη αρχή που όμως τα μέλη της διορίζονται από την κυβέρνηση, εξέφρασε χθες Δευτέρα την ανησυχία της για τις συλλήψεις πολιτών από την Τιγκράι, «κατά τρόπο που μοιάζει να βασίζεται στην ταυτότητα και την εθνότητα», αφότου κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η διπλωματική δραστηριότητα διπλασιάστηκε τις τελευταίες ημέρες· όμως μέχρι τώρα οι αντιμαχόμενες πλευρές κωφεύουν στις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο ειδικός επιτετραμμένος της Αφρικανικής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής, ο Ολεσεγκούν Ομπάσαντζο, συναντήθηκε την Κυριακή με τον ηγέτη του TPLF, τον Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμιχαέλ. Χθες Δευτέρα, αναφέρθηκε μιλώντας στον οργανισμό σε μια ενδεχόμενη ευκαιρία, αλλά προειδοποίησε πως συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλα εμπόδια.

«Θεωρούμε πως υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα», είπε επίσης στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ, ο Νεντ Πράις, τονίζοντας πως ο ειδικός επιτετραμμένος της Ουάσινγκτον, ο Τζέφρι Φέλτμαν, επέστρεφε χθες στην Αντίς Αμπέμπα έπειτα από ένα σύντομο πέρασμά του από την Κένυα.

Διαβεβαίωσε πως η αμερικανική διπλωματία συζητάει με την αιθιοπική κυβέρνηση αλλά «και με το TPLF», ζητώντας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Δεν υπάρχουν καλοί στη μια πλευρά και κακοί στην άλλη. Υπάρχουν μόνο θύματα σε κάθε πλευρά», είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στην Αιθιοπία. «Επείγει να κατεβάσετε τα όπλα σας», πρόσθεσε, απευθυνόμενη στα αντιμαχόμενα μέρη.

Διπλωμάτες ενήμεροι για τις συνομιλίες δηλώνουν πως το TPLF δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις αν δεν διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Τιγκράι.

Η κυβέρνηση του Άμπι Άχμεντ απαιτεί από την πλευρά της να αποχωρήσουν οι αντάρτες από την Αμχάρα και την Αφάρ, κάτι που δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» να γίνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του TPLF στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σαββατοκύριακο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης