Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε εμπιστευτικό, ενημερωτικό, έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σήμερα σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες, αποκαλύπτεται ότι, η προβλεπόμενη από την Κομισιόν χρηματοδότηση του νέου Προγράμματος Υγείας της ΕΕ, περικόπηκε κατά 9 δισ. ευρώ περίπου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι, στις 28 Μαΐου 2020, η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση κανονισμού για ένα νέο πρόγραμμα υγείας (EU4Health) για το 2021 έως το 2027, ως μέρος του μέσου αποκατάστασης της επόμενης γενιάς ΕΕ (NGEU).

Σύμφωνα με τα «μεγάλα λόγια» της Κομισιόν, το πρόγραμμα EU4Health προορίζονταν να ενισχύσει την ετοιμότητα της ΕΕ για μείζονες διασυνοριακές απειλές για την υγεία και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας.

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την πρόταση, το EU4Health θα ήταν ένα αυτόνομο, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης με προϋπολογισμό 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο, κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και NGEU, ο προϋπολογισμός για την EU4Health επανεξετάστηκε προς τα κάτω σε σύγκριση με αυτό που είχε αρχικά προταθεί.

Ετσι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου 2020, θα διατεθούν στο πρόγραμμα μόνον 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ψήφισμα του Ιουλίου 2020 σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Κοινοβούλιο επέκρινε τις προτεινόμενες περικοπές στην EU4Health, η Κομισιόν αναμένεται να ψηφίσει για την έκθεση τον Οκτώβριο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πρόταση εξετάζεται στο επίπεδο της ομάδας εργασίας για τη δημόσια υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης