Οι κύριοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, συνεχάρησαν σήμερα τον κωμικό ηθοποιό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εκλογή του στην προεδρία της Ουκρανίας.

Σε κοινό μήνυμα που απηύθυναν στο Ζελένσκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζουν «την ισχυρή προσήλωση στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου που ο λαός της Ουκρανίας κατέδειξε σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μια σημαντική επιτυχία σ’ ένα περίπλοκο πλαίσιο όσον αφορά την πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια, με φόντο επίμονες προκλήσεις στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι Τουσκ και Γιούνκερ αναφέρουν πως ο Ζελένσκι μπορεί «επίσης να υπολογίζει στη συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσέθεσαν πως ο Ζελένσκι μπορεί «να υπολογίζει στην ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ στις μεταρρυθμίσεις της Ουκρανίας», κυρίως στον ενεργειακό τομέα και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Ζελένκσι για τη διαρκή υποστήριξη της Γερμανίας στην εμπόλεμη χώρα του και εξέφρασε την ελπίδα πως η εκλογή του θα βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιηθεί.

«Η σταθεροποιήση της Ουκρανίας και μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μού είναι τόσο επιθυμητές όσο και η εφαρμογή κεντρικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το δικαστικό σύστημα, την αποκέντρωση και τον αγώνα κατά της διαφθοράς», ανέφερε η καγκελάριος σε ανακοίνωσή της.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά το δικαίωμα της Ουκρανίας στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα στο μέλλον», δήλωσε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος, η οποία συναντήθηκε με τον απερχόμενο ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο αυτόν τον μήνα στο Βερολίνο, πρόσθεσε πως θα υποδεχθεί σύντομα τον Ζελένσκι.

Η Μέρκελ διατηρούσε με τον Ποροσένκο στενές σχέσεις και η χώρα της είναι ένα κρίσιμης σημασίας στήριγμα του Κιέβου έναντι της Μόσχας μετά την προστάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Γερμανία είναι μαζί με τη Γαλλία ανάδοχος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία (που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε νεκρό σημείο), όπου ένας πόλεμος με φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει μέσα σε πέντε χρόνια τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

Η Ρωσία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί βαριές κυρώσεις, κατηγορείται από το Κίεβο και τους Δυτικούς ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αντάρτες, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης