Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν, κατά τη συνάντησή τους στην Αυστρία την ερχόμενη εβδομάδα, αν θα διεξαγάγουν μια ειδική Σύνοδο Κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο, δήλωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο διπλωμάτης είπε επίσης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ότι η ΕΕ συνεχίζει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία πριν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ τον ερχόμενο Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως οι κυβερνήσεις συζητούν το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας ειδικής συνόδου κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες γύρω στις 13-15 Νοεμβρίου με την υπόθεση ότι μια τακτική συνάντηση που προβλέπεται στις 18 Οκτωβρίου θα είναι πολύ νωρίς για να εγκρίνει μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βρετανία για μια συνθήκη αποχώρησης.

Ο διπλωμάτης, που ενημέρωνε τους δημοσιογράφους, είπε πως περαιτέρω συζητήσεις για μια συνάντηση τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων όταν συναντηθούν στο Σάλτσμπουργκ την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η σύνοδος κορυφής του Σάλτσμπουργκ θα δώσει στον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ νέα εντολή προκειμένου να συζητήσει τους όρους για τη μελλοντική εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ένωση, ο διπλωμάτης είπε πως ο Μπαρνιέ δεν χρειάζεται τέτοια επίσημη εντολή. Μπορεί, ωστόσο, να επιδιώξει περαιτέρω καθοδήγηση από τους ηγέτες στη διάρκεια της συνάντησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διπλωμάτης ρωτήθηκε για τα σχόλια του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σύμφωνα με τον οποίο η μη επίτευξη συμφωνίας για τη συνθήκη αποχώρησης θα σήμαινε πως η Βρετανία δεν θα καταβάλει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα να στείλει στις Βρυξέλλες.

Είπε πως αν δεν υπάρξει συνθήκη, πολλοί από τους όρους που έχουν συμφωνηθεί δεν θα ισχύσουν. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ένα νομικό επιχείρημα ότι η Βρετανία θα εξακολουθεί να οφείλει χρήματα στην ΕΕ βάσει των όρων των υπαρχουσών υποχρεώσεών της ως μέλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης