Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Καθόλου καθησυχαστική δεν είναι η απάντηση που, μόλις χθες, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ευρωπαίους πολίτες, που έφυγαν από την ΕΕ, πήγαν και εκπαιδεύτηκαν με τους τζιχαντιστές και τώρα ετοιμάζονται να επιστρέψουν πάλι στην Ευρώπη.
Όπως προκύπτει από την απάντηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδέχεται ότι γνωρίζει καλά τους κινδύνους που συνεπάγεται η επιστροφή ξένων τρομοκρατικών αγωνιστών (FTF) από εδάφη που δραστηριοποιούνταν η Daesh καθώς και ότι, η επιστροφή τους μπορεί να σηματοδοτήσει, μία εκ νέου ριζοσπαστικοποίηση και πράξεις βίαιου εξτρεμισμού, εντός και εκτός της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτιμά ότι από τα 5.000 άτομα που αναχώρησαν από χώρες της ΕΕ, για «μετεκπαίδευση» από τον ISIS, περίπου οι μισοί παραμένουν στη ζώνη διενέξεων, 1.500 επιστρέφουν στην Ευρώπη και περίπου 1.000 θεωρούνται νεκροί.
Στην ίδια απάντηση, βέβαια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπεραμύνεται των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί, για τον περιορισμό ή αποτροπή της δράσης των ευρω-τζιχαντιστών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:
*Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2017 συμφώνησε στην ανάγκη επιτάχυνσης των συλλογικών προσπαθειών για την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τους ξένους τρομοκράτες (συμπεριλαμβανομένων των επαναπατρισθέντων) και των ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων.
*Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στο θέμα της επιστροφής ξένων τρομοκρατών μετά την έκδοση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/16243 το 2016.
*Η οδηγία (ΕΕ) 2017/541 ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υποστηρίζει τα κράτη μέλη όσον αφορά την υποκίνηση των υπόπτων τρομοκρατών και θεσπίζει ελάχιστους κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων στον τομέα των τρομοκρατικών εγκλημάτων, των αδικημάτων που σχετίζονται με τρομοκρατική ομάδα και των αδικημάτων που σχετίζονται με τρομοκρατικές πράξεις καθώς και μέτρα για την παροχή προστασίας, υποστήριξης και βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας.

*Στα συμπεράσματά του της 4ης Ιουνίου 2018 το Συμβούλιο ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους FTF μεταφορτώνονται με συνέπεια και συστηματικό τρόπο στα ευρωπαϊκά συστήματα και πλατφόρμες και να διερευνώνται και να αναπτύσσονται περαιτέρω κοινές διαδικασίες για επισκέψεις σε άτομα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες σχετικές με την τρομοκρατία.
Μόνο που, όπως το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδέχεται, η επιστροφή των 1.500 ευρω-τζιχαντιστών στην ΕΕ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για νέες βίαιες τρομοκρατικές ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης