Περισσότεροι από 400 ευρωβουλευτές κατήγγειλαν σήμερα, με επιστολή τους που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, την «ντε φάκτο προσάρτηση» της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και κάλεσαν τις χώρες τους να επωφεληθούν από την έλευση του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον για να κινητοποιηθούν εναντίον του εποικισμού των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.

Με πρωτοβουλία ισραηλινών πρώην αξιωματούχων, 442 βουλευτές και γερουσιαστές από μια εικοσαριά χώρες της Ευρώπης υπέγραψαν αυτή την επιστολή, η οποία εστάλη την περασμένη νύχτα στους υπουργούς Εξωτερικών διάφορων ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εξελίξεις επί του πεδίου τείνουν ξεκάθαρα προς μια πραγματικότητα ντε φάκτο προσάρτησης που προχωρεί γρήγορα, κυρίως με την επέκταση των οικισμών και τις καταστροφές παλαιστινιακών δομών» γράφουν οι κοινοβουλευτικοί, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός βουλευτής Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, και ο Γάλλος Ζαν-Λικ Μελανσόν (ριζοσπαστική αριστερά).

«Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, πέρυσι καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών και δομών εδώ και τέσσερα χρόνια» συνεχίζουν. Ο ισραηλινός στρατός κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζουν σήμερα περίπου 3,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 675.000 Ισραηλινοί σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο ισραηλινός εποικισμός επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την εύνοια του συμμάχου του στην Ουάσινγκτον, του Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν, έχει επικρίνει τον εποικισμό και έχει δεσμευθεί να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ξεκίνημα της προεδρίας Μπάιντεν προσφέρει μια απαραίτητη ευκαιρία για να δράσουμε» εκτιμούν οι ευρωβουλευτές. Την πρωτοβουλία για την έκκληση είχαν τέσσερις Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Αβραάμ Μπεργκ, πρώην πρόεδρος της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

«Η προσάρτηση εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας: ο εποικισμός και οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών επιταχύνονται και η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει σε άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες για να σταματήσουν αυτές οι καταστροφικές πρακτικές, εργαζόμενη μαζί με την κυβέρνηση Μπάιντεν» δήλωσε ο Μπεργκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης