Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Nίκος Ρούσσης

Σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Schmit, προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, αποκαλύπτει, δυστυχώς, ότι σ’ όλη την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη, η Κομισιόν δεν «πρόκανε» ν’ ασχοληθεί με την προστασία των αστέγων έναντι της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έλληνας ευρωβουλευτής, σε γραπτή του ερώτηση από τις αρχές Απριλίου, είχε επισημάνει στην Κομισιόν ότι:

-Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης στέγης και διαμένουν προσωρινά στους δρόμους (κάποιοι κοιμούνται ακόμα και στα σκαλοπάτια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση.

-Oι άστεγοι εντάσσονται σε υψηλού κινδύνου, από ιατρικής άποψης, πληθυσμούς λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους και, σε πάμπολλες περιπτώσεις, της επιβαρυμένης υγείας τους. Σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο παρά ποτέ να σκύψουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σεβασμό στα σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Εφόσον δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους, μπορούν να γίνουν φορείς της εξάπλωσης της νόσου.Οι άνθρωποι αυτοί στερούνται πρόσβασης σε αγαθά πρώτης ανάγκης και σε είδη υγιεινής και αντισηπτικά.

Από την σημερινή απάντηση του Επιτρόπου, ωστόσο, προκύπτει ότι, δεν είναι ακόμη γνωστές οι επιπτώσεις της πανδημίας στους αστέγους, μιας και δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη εκθέσεις, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο, για τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στις ιατρικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Για την εκ των υστέρων αρωγή στους άστεγους, ο Επίτροπος παραπέμπει στον τροποποιημένο Κανονισμό για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (FEAD), που έχει ως στόχο (sic) να διασφαλίσει ότι οι άποροι μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν συνδρομή από το Ταμείο σε ασφαλές περιβάλλον, μεταξύ άλλων επιτρέποντας την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για όσους διανέμουν τη βοήθεια.

Όπως δε αναφέρει ο Επίτροπος, στις αρχές Απριλίου 2020 εδέησε η Κομισιόν να στείλει, επιστολή προς τα κράτη μέλη, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ΕΚΤ και του FEAD για τη στήριξη των αστέγων που χρειάζονται επειγόντως στέγαση για να προστατευθού από την νόσο COVID-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης