Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι «η ασφάλεια των εμβολίων» τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας. «Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όλα τα εμβόλια θα αξιολογηθούν για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να προχωρήσουν με εμβολιασμούς. Είναι οι εμβολιασμοί που θα σώσουν ζωές και όχι τα εμβόλια» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσον αφορά στην άδεια υπό όρους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει θετική επιστημονική γνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Κυριακίδου εστίασε επίσης στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε γνήσια συνεργασία, συντονισμό και αλληλεγγύη για τον έλεγχο της πανδημίας». «Μπορούμε να το κάνουμε μαζί, άρα ας προχωρήσουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα κρατήσει τους πολίτες μας ασφαλείς» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, τη θέση ότι η πιο μακρά διαδικασία έγκρισης του εμβολίου είναι η ασφαλέστερη επιλογή, είχε εκφράσει νωρίτερα, άλλωστε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στον απόηχο της έγκρισης από τη Βρετανία, που έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης η οποία δίνει το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, o ΕΜΑ αναφέρει πως θεωρεί ότι η υπό προϋποθέσεις έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, αποτελεί τον πιο κατάλληλο ρυθμιστικό μηχανισμό, για να για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός συμπλήρωσε ακόμη πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα στρατηγική που επελέγη από τη Βρετανία.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Μέχρι τις 29/12 η απόφαση για το εμβόλιο της Pfizer

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της Covid-19 λίγες ημέρες αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δώσει την έγκρισή του, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Ο EMA ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 29 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει στις 12 Ιανουαρίου το εμβόλιο της Moderna.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ο EMA εισηγείται την αδειοδότηση ενός φαρμάκου ή εμβολίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει άδεια κυκλοφορίας με βάση τη γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης