DW: Στη Γερμανία κάνουν χιλιόμετρα για να γεννήσουν – Λείπουν μαίες, κλείνουν μαιευτήρια

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 02:49
DW: Στη Γερμανία κάνουν χιλιόμετρα για να γεννήσουν – Λείπουν μαίες, κλείνουν μαιευτήρια
Τι κοινό έχουν το Γκλάντμπαχ, το Ζόλινγκεν και το Νάουεν; Και στις 3 πόλεις έχει μπει λουκέτο στα μαιευτήρια ή έχουν κλείσει προσωρινά. Την ίδια τύχη έχουν τα μαιευτήρια και σε πολλές γερμανικές περιοχές. Το ποσοστό των μείωσεων είναι μεγάλο. Το 1991 λειτουργούσαν 1.186 μαιευτικές κλινικές, το 2014 έμειναν μόνο 725 και το 2017έφτασε στις 672 κλινικές. Αυτό σημαίνει ότι τα περασμένα 26 χρόνια ο αριθμός των μαιευτηρίων έπεσε κατά 44%. Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτήν την εξέλιξη είναι οικονομικός. Τα έξοδα είναι πολλά και καλύπτονται μόνο όταν οι γέννες ξεπερνούν τις 800.

Συγχώνευση μαιευτικών κλινικών

Πέρυσι, η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» Ζαμπίνε Τσίμερμαν υποστήριζε ότι τα μαιευτήρια δεν φέρνουν κέρδος κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Σε αυτές η ανασφάλεια είναι ιδιαίτερα μεγάλη και το ποσοστό κινδύνου στις επίτοκες είναι επίσης μεγάλο. Για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους θα πρέπει να συγχωνευτούν. «Αλλά θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι γυναίκες εντός 45 λεπτών το πολύ να βρίσκονται στο μαιευτήριο», λέει η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα υγείας Κίρστεν Κάπερτ-Γκόντερ. «Σε πολλές περιοχές αυτό δεν συμβαίνει» συμπληρώνει. Ένα συναφές πρόβλημα είναι ότι η συνεργασία ανάμεσα στα ομόσπονδα κρατίδια σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να προκύπτει η εξής παράξενη περίπτωση, να πρέπει μια γυναίκα που διαμένει στα όρια άλλου κρατιδίου να αλλάζει κρατίδιο για να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

Ο κυριότερος λόγος την δραστικής μείωσης των μαιευτηρίων είναι η έλλειψη προσωπικού. Δεν υπάρχουν μαίεςΣε ένα κρατίδιο όπως η Ρηνανία Βεστφαλία, 10 σχολές μαιών εκπαιδεύουν κατά μέσον όρο 25 νοσηλεύτριες το χρόνο. Η σχολή είναι τριετούς φοιτήσεως που σημαίνει ότι εάν όλες περάσουν τις εξετάσεις, στην αγορά εργασίας βγαίνουν 250 μαίες, όταν ο πληθυσμός του κρατιδίου είναι 15 εκατομμύρια.

Να γίνουν πανεπιστημιακού επιπέδου οι σχολές μαιών

«Οι μαίες είναι τόσο πολύτιμες όπως η κόρη του οφθαλμού» λέει η Σουζάνα Καραβάνσκι, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας του Βρανδεμβούργου. Το επιβεβαιώνει και η Κρίστα Στέμερμαν που γνωρίζει πολύ καλά τις εξελίξεις και τις δυσκολίες στον κλάδο. Είναι 56 χρόνων με 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Πρόσφατα της πρότειναν με καλές αποδοχές και ένα αυτοκίνητο στη διάθεσή της, να διαλέξει όποια κλινική και όποια βάρδια θέλει. «Μια μαιευτική κλινική δεν έχει τις ίδιες βάρδιες όπως μιαν άλλη, χρειάζονται τουλάχιστον 5 μαίες για την απρόσκοπτη λειτουργία τους», λέει. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Πολλές φορές δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να βγαίνει η δουλειά με λιγότερες μαίες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μητέρα και το βρέφος.

Πως θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τέλος του 2020, η Γερμανία πρέπει να αναβαθμίσει τις σχολές για μαίες σε πανεπιστημιακές. Πολλά δεν έχουν γίνει ακόμη. «Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει εφαρμόσει τον νόμο» λέει η Κίρστεν Κάπερτ Γόντερ. «Καλό θα ήταν να το κάνει για να μπορούν οι μαίες να λειτουργούν, το επάγγελμα να πληρώνεται καλύτερα και να είναι πιο ελκυστικό. Δυστυχώς όμως η πολιτική στη Γερμανία βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι κάποτε θα έλειπαν μαίες».

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 03:01