Η λύση της τελευταίας στιγμής για την άρση του αδιεξόδου του Brexit δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως σε μία τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε το Σάββατο ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του μικρού βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), συμμάχου κλειδί του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το DUP θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις συζητήσεις που θα κρίνουν εάν το Λονδίνο θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία νέα συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την προγραμματισμένη έξοδο από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα συνοδεύεται από κάποια μορφή τελωνειακής σύμπραξης με την Ε.Ε.. Αυτό σημαίνει ότι το σύνορο για τους τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους επί των αγαθών θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Διαπραγματευτές από την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση διεξάγουν εντατικές συνομιλίες για να διαπιστώσουν εάν η πρόταση είναι λειτουργική. Αν και η πρόεδρος του DUP Αρλίν Φόστερ τήρησε μία επιφυλακτική, αλλά θετική στάση απέναντι στο σχέδιο, ο αντιπρόεδρος Νάιτζελ Ντοντς εμφανίσθηκε αρνητικός.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που δημοσίευσε τις δηλώσεις του, ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει την θέση του. «Οχι, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νάιτζελ Ντοντς είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του DUP στο βρετανικό κοινοβούλιο και οι απόψεις του έχουν ειδικό βάρος και σε μέλη των Τόρις που τάσσονται υπέρ ενός σκληρού Brexit. Η αρνητική στάση του DUP οδήγησε τρεις φορές στην απόρριψη της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία είχαν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τις Βρυξέλλες.

«Θα περιμένουμε και θα δούμε. Πολλά πράγματα έρχονται από τις Βρυξέλλες, που προωθούνται από τους Ευρωπαίους τις τελευταίες ώρες, αλλά ένα είναι το σίγουρο: η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ο Μπόρις Τζόνσον το γνωρίζει πολύ καλά», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης