Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Adam Kinzinger, από το Illinois, έγινε το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που ζητά την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, μόλις μια ημέρα αφότου οι υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Mike Pence να προσφύγει στην 25η Tροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει μια διαδικασία παραπομπής του στο Κογκρέσο με σκοπό την καθαίρεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον πρώτο Ρεπουμπλικάνο βουλευτή που ζητά την 25η Tροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ωστόσο σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές δεν θα είναι ο τελευταίος.

«Δυστυχώς, χθες, έγινε προφανές όχι μόνο ότι ο πρόεδρος παραιτήθηκε από το καθήκον του να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό και τους ανθρώπους του Λευκού Οίκου, αλλά αντίθετα πυροδότησε μια κατάσταση που έδωσε ώθηση στην εξέγερση που όλοι είδαμε. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρόεδρος έχει χάσει την επαφή, όχι μόνο με τα καθήκοντα ή τον όρκο του, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kinzinger σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Γερουσία: Άμεση απομάκρυνση του Τραμπ ζητά ο επικεφαλής των Δημοκρατικών

Την ίδια ώρα, ο Chuck Schumer, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ζήτησε σήμερα από τον αντιπρόεδρο Mike Pence να προσφύγει στην 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Τραμπ. Μάλιστα ανέφερε ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία παραπομπής του Τραμπ με σκοπό την καθαίρεσή του.

«Αυτό που συνέβη χθες στο αμερικανικό Καπιτώλιο ήταν μια ανταρσία εναντίον των ΗΠΑ, που υποκινήθηκε από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Schumer σε ανακοίνωσή του. «Αν ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο αρνηθούν να σηκώσουν ανάστημα, το Κογκρέσο πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου για να ασκήσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου», πρόσθεσε. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης