Η πείνα είναι αυτή που τώρα απειλεί τις χώρες της Δυτικής Αφρικής οι οποίες μαστίζονται από τον ιό Έμπολα, καθώς έχει κοστίσει τη ζωή πολλών αγροτών και των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα, τα χωράφια είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και οι μεταφορές αδύνατες, λόγω της καραντίνας, με αποτέλεσμα αυτομάτως να δημιουργούνται ελλείψεις στα τρόφιμα.

«Η πείνα θα μας σκοτώσει εκεί όπου απέτυχε ο ιός Έμπολα», δήλωσε ο Πα Σόριε ένας 61χρονος αγρότης από το Πόρτ Λόκο στο βόρειο τμήμα της Σιέρα Λεόνε. Πατέρας έξι παιδιών, με τέσσερα εγγόνια, λέει ότι έχει ήδη χάσει τρεις στενούς συγγενείς του από τον ιό Έμπολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας αναφέρουν ότι το κλείσιμο των συνόρων και των αγορών, καθώς επίσης η καραντίνα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του φονικού ιού, έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, πανικό στις αγορές και σε αυξήσεις των τιμών, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

«Η χώρα θα λιμοκτονήσει», προειδοποίησε ο Μαρί Χάβα Τζον-Σάο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών της Σιέρα Λεόνε. Ο 55χρονος Τζον-Σάο ανέφερε ότι το 75% των ασθενών που πέθαναν από τον ιό Έμπολα στις επαρχίες Καϊλαχούμ και Κενέμα ήταν αγρότες και, όπως λέει, η πείνα «έρχεται».

Στη Λιβερία η ομόλογός του, Φλόρενς Τσενογουέθ περιγράφει παρόμοια κατάσταση στην αγροτική επαρχία Λόφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα εύφορα χωράφια της επαρχίας Λόφα που είναι ο σιτοβολώνας της Λιβερίας, είναι τώρα σε αγρανάπαυση. Σε αυτή την περιοχή και μόνο, περίπου 170 αγρότες και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν πεθάνει από τον ιό Έμπολα», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, μιλώντας τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη Σιέρα Λεόνε των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων περίπου το 65% του πληθυσμού εξαρτάται από τη γεωργία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της εθνικής οικονομίας, έτσι ώστε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον ιό Έμπολα και οι επιπτώσεις στη γεωργία να συμπαρασύρουν προς τα κάτω τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι μια ολόκληρη εποχή σποράς κινδυνεύει να χαθεί. Η ανάπτυξη κατά το 2014 αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 8% και ο πληθωρισμός αναμένεται να αναρριχηθεί στο 10% μέχρι το τέλος του έτους καθώς οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να ανεβαίνουν εξαιτίας των ελλείψεων. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και η Λιβερία που σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,1% ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να χτυπήσει το 13%.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προσπαθεί να θρέψει περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό Έμπολα.

Από την 14η Σεπτεμβρίου έχουν διανεμηθεί 3.300 τόνοι τροφίμων σε περισσότερους από 180.000 ανθρώπους στις τρεις χώρες που δίνουν μάχη πλέον εκτός από τον Έμπολα και κατά της πείνας. Αλλά για πολλούς η επισιτιστική βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εγκαίρως, ενώ οι ελλείψεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δεχτεί την προειδοποίηση για τις επιπτώσεις του ιού Έμπολα, αναφέροντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν πληγεί δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στη συγκράτηση του ιού αλλά και στις κοινωνικές και οικονομικές βλάβες που προκαλούνται σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, που εξακολουθούν να «αναρρώνουν» από εμφύλιους πολέμους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης