Κοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ μετά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι. Όπως επεσήμαναν και οι δύο μετά το πέρας του τετ α τετ τους «ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι για την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο».

Η συνέντευξη Τύπου Πούτιν – Τραμπ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις ειλικρινείς και χρήσιμες» συνομιλίες που είχε όπως δήλωσε με τον Αμερικανό ομόλογό του εστίασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε συμφωνήσει για συγκρότηση ομάδας υψηλού επιπέδου για την επιχειρηματική συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Επανέλαβα στον Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος έθεσε το θέμα- ότι η Ρωσία δεν έχει -ούτε είχε- καμία ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές» είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει η διμερής συνεργασία να μπει σε σταθερή τροχιά. Κατανοούμε καλύτερα τώρα ένας τον άλλο. Παραμένουν βέβαια πολλά προβλήματα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας ενώ αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας «πήγε πολύ καλά».

«Συζητήσαμε πληθώρα θεμάτων που αφορούν τις χώρες μας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και συνεχάρη τον Βλ. Πούτιν για την άρτια διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

«Ο κόσμος άλλαξε πριν τέσσερις ώρες» τόνισε ο πρόεδρος της Αμερικής και σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίσαμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για να καλλιεργήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο».

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια και να σταματήσει το Ιράν τον εξοπλισμό με πυρηνικά όπλα. «Θα υπάρξει συνεργασία και στην αντιμετώπιση τρομοκρατίας» δήλωσε.

«Ανοίξαμε νέους δρόμους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο» ανέφερε ο πρόεδρος της Αμερικής.

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και τόνισε ότι «η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα».

Ο Ντ. Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν

Οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι βέβαιοι ότι είδαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κλείνει το μάτι στο Ρώσο ομόλογο του, πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Ελσίνκι, παρότι μερικοί συνάδελφοι τους δεν είχαν την ίδια βεβαιότητα.

Η στιγμή που προκάλεσε τις συζητήσεις στο κέντρο τύπου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, ήταν εκείνη όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ εμφανίσθηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων για να κάνουν τις πρώτες τους δηλώσεις πριν την έναρξη των τετ-α-τετ συνομιλιών τους στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι. Στο πλάνο της κάμερας στο οποίο απεικονίζεται την εμφάνιση τους αυτή, φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος , ενώ κάθεται στα δεξιά του Πούτιν, στρέφει κάποια στιγμή το βλέμμα του προς τον Ρώσο πρόεδρο και μοιάζει σαν να του κλείνει το μάτι.

Μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου TASS μεταξύ των δημοσιογράφων που καλύπτουν την συνάντηση, έδειξε ότι οι περισσότεροι δεν αμφιβάλλουν για το ότι ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν, αν και υπήρξαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους που εξέφρασαν τις αμφιβολίες για το αν όντως ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν.

Ένας διαδηλωτής μπήκε στην αίθουσα όπου θα έδιναν συνέντευξη Τύπου Τραμπ – Πούτιν και απομακρύνθηκε από τους άνδρες της ασφάλειας

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απομάκρυναν έναν διαδηλωτή από την αίθουσα όπου επρόκειτο να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Λίγα λεπτά πριν μπουν στην αίθουσα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας διαδηλωτής ύψωσε ένα πλακάτ που έγραφε «Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών». Άμεση ήταν η επέμβαση των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας που τον απομάκρυναν αμέσως από την αίθουσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης