Στη γενέτειρά του, την πόλη Χιούστον του Τέξας, και στην εκκλησία “Fountain of Praise” πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ σήμερα, Τρίτη 9 Ιουνίου, δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του από αστυνομικούς στη Μινεάπολη που προκάλεσε τσουνάμι διαμαρτυριών και διαδηλώσεων σε όλον τον κόσμο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στιγμιότυπο από την ομιλία της αδερφής του Τζορτζ Φλόιντ, ΛαΤόνια

Περίπου 500 καλεσμένοι προσκλήθηκαν από την οικογένεια Φλόιντ για να παρευρεθούν στην κηδεία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών ηγετών και διασημοτήτων.

Χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ στην εκκλησία τη Δευτέρα το απόγευμα, περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν το φέρετρό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ αποχαιρέτησε τη σορό του στην πόλη του Χιούστον μετά από δύο εβδομάδες διαδηλώσεων για τη δολοφονία του.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον μιλά με τον γιο του Τζορτζ Φλόιντ, Κουίνσι Μέισον, πριν από την κηδεία

Από τότε που σκοτώθηκε στις 25 Μαΐου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν παρακολουθήσει το σοκαριστικό βίντεο του θανάτου του Φλόιντ, που τραβήχτηκε από έναν παρευρισκόμενο, και άκουσαν τις απελπισμένες εκκλήσεις του 46χρονου «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» στον αξιωματικό που τον συγκρατούσε στο έδαφος.

Ο Φλόιντ, σήμερα Τρίτη, θάφτηκε δίπλα στη μητέρα του, την οποία φώναξε αρκετές φορές πριν χάσει τις αισθήσεις του.

«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise. «Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.

Η πάστορας Kim Burrell τραγουδά «Ο Θεός θα σε φροντίσει»

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού, δηλαδή όση ώρα ακριβώς ο λευκός αστυνομικός γονάτιζε στον λαιμό του Φλόιντ οδηγώντας τον στον θάνατο.

Η τήρηση σιγής στο NYSE ξεκίνησε το μεσημέρι προκειμένου να συμπέσει με την έναρξη της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ.

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

«Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής Αλ Γκριν, κατά την είσοδό του στην εκκλησία

Νωρίτερα επιβεβαιώθηκε ότι στην κηδεία θα παρίστανται ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ, τα μέλη του Κογκρέσου Σίλα Τζάκσον Λι και Αλ Γκριν, ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον και ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, Μπεν Κραμπ. 

Ο υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με την οικογένεια Φλόιντ τη Δευτέρα πριν από την κηδεία, δήλωσε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος πέρασε τουλάχιστον μία ώρα με τα μέλη της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ.

Τραγουδίστρια ερμηνεύει δίπλα στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ

Την κηδεία τέλεσε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Ο ίδιος υπενθύμισε σε όσους μαζεύτηκαν έξω από την εκκλησία τη Δευτέρα για να θρηνήσουν ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να αλλάξουν ο τρόπος αστυνόμευσης και ο ρατσισμός στη χώρα.

Το φέρετρο του Φλόιντ έφτασε το πρωί στην εκκλησία, αφού μεταφέρθηκε από έξι άντρες που φορούσαν μάσκες καθώς μια σειρά αστυνομικών στάθηκε προσοχή.

Μετά την κηδεία, η σορός του Φλόιντ οδηγήθηκε συνοδευόμενη από το αστυνομικό τμήμα του Χιούστον στο νεκροταφείο Μεμόριαλ Γκάρντενς, στο προάστιο Πέρλαντ. Το σώμα του τακίδεψε το τελευταίο μίλι της πομπής σε άμαξα.

Ο ηθοποιός Τσάνινγκ Τέιτουμ, πίσω αριστερά, κάθεται με τον ηθοποιό Τζέιμι Φοξ κατά τη διάρκεια της κηδείας

Η κηδεία τελέστηκε σε κλειστό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, αλλά αρκετοί άνθρωποι, περίπου 50, συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία. Κάποιοι απ’ αυτούς κρατούσαν πινακίδες με μηνύματα όπως το “Black Lives Matter” και το «Μαζί λόγω του Τζορτζ Φλόιντ».

Μία γυναίκα είπε στον Guardian ότι αποφάσισε να πάει στην κηδεία με την 12χρονη ανιψιά της επειδή «αισθάνεται σαν μέρος της ιστορίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αστυνομική βιαιότητα θα είναι σύντομα παρελθόν.

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ έφτασε στην εκκλησία λίγο πριν την έναρξη της τελετής. Όλοι τους φορούσαν λευκά.

Την είσοδο του ναού περιφρουρούσαν αστυνομικοί, φορώντας μάσκες προσώπου στις οποίες ήταν τυπωμένα τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ.

Μέλη της οικογένειας του Φλόιντ μπροστά από το φέρετρο

Μέλη της οικογένειας Φλόιντ μαζί με τον αιδεσιμότατο Σάρπτον

Σάρπτον: «Δεν ήταν απλώς μια τραγωδία. Ήταν έγκλημα»

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία, απαίτησε δικαιοσύνη για τον Φλόιντ και άλλους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία. «Δεν ήταν απλώς μια τραγωδία. Ήταν έγκλημα», δήλωσε ο Σάρπτον.

«Ζωές του Τζορτζ δεν θα έχουν σημασία έως ότου κάποιος πληρώσει το τίμημα επειδή τις αφαίρεσε», είπε ο Σάρπτον. «Υπάρχει μια σκόπιμη παραμέληση όταν πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να πληρώσουν που μας παίρνουν τις ζωές».

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον

Ο Σάρπτον είπε ότι αν τέσσερις αστυνομικοί σκοτώσουν ένα λευκό άτομο θα οδηγηθούν στη φυλακή, υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Φλόιντ πρέπει να λάβουν την ίδια τιμωρία.

Ο ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων υποσχέθηκε στην οικογένεια του Φλόιντ ότι «θα είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα». «Όταν το τελευταίο τηλεοπτικό φορτηγό έχει φύγει, θα είμαστε ακόμα εδώ», είπε ο Σάρπτον.

Αργότερα πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε ένα θεσμικό, συστημικό πρόβλημα».

Μπάιντεν: «Τώρα είναι η ώρα για φυλετική δικαιοσύνη»

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας μέσω βίντεο στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, είπε ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να γυρίσουν και πάλι το βλέμμα μακριά από τον ρατσισμό που βλάπτει την ψυχή μας».

«Δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα. Δεν πρέπει να κοιτάμε αλλού. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν τη στιγμή πίσω μας νομίζοντας ότι μπορούμε να γυρίσουμε και πάλι το βλέμμα μακριά από τον ρατσισμό που βλάπτει την ψυχή μας, από τη συστηματική κακοποίηση που εξακολουθεί να μαστίζει την αμερικανική ζωή», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν μέσω βίντεο στην κηδεία του Φλόιντ

Ο Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στην 6χρονη κόρη του Φλόιντ, τη Τζιάνα.

«Ξέρω ότι έχεις πολλές ερωτήσεις, γλυκιά μου. Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη θέση να κάνει ερωτήσεις που έπρεπε να κάνουν πάρα πολλά μαύρα παιδιά εδώ και γενιές. Γιατί; Γιατί ο μπαμπάς έφυγε», είπε ο Μπάιντεν.

«Μικρή Τζιάνα -όπως σου είπα όταν σε είδα χθες, είσαι τόσο γενναία. Ο μπαμπάς κοιτάζει προς τα κάτω και είναι τόσο περήφανος για ‘σένα», είπε ο Μπάιντεν.

Οι παρευρισκόμενοι στην κηδεία παρακολούθησαν το βίντεο του Τζο Μπάιντεν

Ο προεδρικός υποψήφιος ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία έκκληση για αλλαγή. «Σήμερα, τώρα είναι η ώρα, ο σκοπός, η εποχή να ακούσουμε», είπε ο Μπάιντεν. «Τώρα είναι η ώρα για φυλετική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας όταν ρωτούν “γιατί”. Διότι όταν υπάρξει δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ, θα είμαστε πραγματικά στον δρόμο για φυλετική δικαιοσύνη στην Αμερική».

«Και τότε, όπως είπες, Τζιάνα, ο μπαμπάς σου θα έχει “αλλάξει τον κόσμο”».

Ανιψιά του Τζορτζ Φλόιντ: «Όσο αναπνέω, η δικαιοσύνη θα απονέμεται»

Η Μπρουκ Ουίλιαμς, ανιψιά του Τζορτζ Φλόιντ, ζήτησε δικαιοσύνη για τον θείο της, τον οποίο πολλοί γνώριζαν ως Πέρι.

«Όσο αναπνέω, θα απονέμεται η δικαιοσύνη για τον Πέρι», είπε.

Η Ουίλιαμς είπε ότι κανένας από τους τέσσερις αξιωματικούς στο σημείο που σκοτώθηκε ο Φλόιντ δεν έδειξε «καρδιά ή ψυχή».

Η Μπρουκ Ουίλιαμς, ανιψιά του Τζορτζ Φλόιντ

«Αυτός ο αξιωματικός δεν έδειξε τύψεις ενώ παρακολουθούσε την ψυχή του θείου μου να φεύγει από το σώμα του. Παρακάλεσε πολλές φορές για να σηκωθεί, αλλά εκείνος έσπρωξε πιο σκληρά. Γιατί πρέπει το σύστημα να είναι διεφθαρμένο;», ρώτησε.

«Όχι άλλα εγκλήματα μίσους, παρακαλώ», δήλωσε η Ουίλιαμς. «Κάποιος είπε “Κάντε την Αμερική και πάλι σπουδαία”, αλλά πότε υπήρξε σπουδαία η Αμερική;»

Αλ Γκριν: «Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν ήταν αναλώσιμος»

Ο Αλ Γκριν, Δημοκρατικός από το Τέξας, είπε κατά τη διάρκεια της κηδείας πως «Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν ήταν αναλώσιμος. Γι’ αυτό είμαστε εδώ».

Συνέχισε λέγοντας: «Το έγκλημά του ήταν ότι γεννήθηκε μαύρος. Αυτό ήταν το μοναδικό του έγκλημα. Ο Τζορτζ Φλόιντ άξιζε την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που δείχνουμε σε όλους τους ανθρώπους επειδή είναι παιδιά ενός κοινού Θεού και είναι πολύ ατυχές που πρέπει να είμαστε εδώ, αλλά γιορτάζουμε τη ζωή του Τζορτζ Φλόιντ σήμερα».

Ο Αλ Γκριν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γκριν σήκωσε ένα κουτί που περιείχε μια διπλωμένη σημαία των ΗΠΑ και είπε: «Θέλω οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να σέβονται τον Τζορτζ Φλόιντ», προσθέτοντας, «Γι’ αυτό κυματίζει αυτή η σημαία».

Ο δήμαρχος του Χιούστον θα υπογράψει εντολή για την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, ο δήμαρχος του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ, είπε ότι ο πληρεξούσιος της πόλης συντάσσει εκτελεστική εντολή την οποία θα υπογράψει και «θα απαγορεύσει τα κεφαλοκλειδώματα και τις λαβές στον λαιμό».

«Και αυτό που θα πει αυτή η εντολή είναι ότι σε αυτήν την πόλη θα απαγορεύσουμε τα κεφαλοκλειδώματα. Σε αυτήν την πόλη, θα χρειαστούμε από-κλιμάκωση. Σε αυτήν την πόλη, πρέπει να δώσετε μια προειδοποίηση προτού πυροβολήσετε. Σε αυτήν την πόλη, έχετε καθήκον να παρέμβετε. Σε αυτήν την πόλη, θα απαιτήσουμε αναλυτικές αναφορές. Σε αυτήν την πόλη, πρέπει να εξαντλήσετε όλες τις εναλλακτικές λύσεις πριν πυροβολήσετε. Και θα υπάρξουν και άλλα πράγματα σε αυτήν την εκτελεστική εντολή», είπε ο Τέρνερ.

Ο δήμαρχος του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της κηδείας

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην οικογένεια Φλόιντ για «αναζήτηση της δικαιοσύνης» για τον Φλόιντ και κάλεσε τους διαδηλωτές να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους αυτής της πόλης για την αναζήτηση δικαιοσύνης για τον Τζορτζ, ενώ ταυτόχρονα ζητώ από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να το κάνουν με σεβασμό και ειρηνικά. Εκ μέρους αυτής της πόλης, νομίζω ότι οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη σε αυτήν την οικογένεια», δήλωσε ο Τέρνερ.

«Ημέρα του Τζορτζ Φλόιντ» η 9η Ιουνίου στο Χιούστον

Ο δήμαρχος του Χιούστον δήλωσε ότι η  9η Ιουνίου θα είναι πλέον η «Ημέρα του Τζορτζ Πέρι Φλόιντ» στην πόλη του Χιούστον.

«Τον τιμούμε, όχι επειδή ήταν τέλειος, τον τιμούμε σήμερα γιατί αφού πήρε την τελευταία του ανάσα, οι υπόλοιποι από εμάς θα είμαστε πλέον σε θέση να αναπνέουμε», είπε ο δήμαρχος.

Σίλα Τζάκσον Λι: Δεν θα υπάρξουν πάλι 8:46 λεπτά αστυνομικής βαρβαρότητας

Η Σίλα Τζάκσον Λι, μέλος των Δημοκρατικών από το Τέξας, δήλωσε ότι ο «σκοπός και η αποστολή» του Τζορτζ Φλόιντ είναι να φέρει τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.

Συνέχισε: «Αυτό που θα πω είναι ότι η αποστολή του Τζορτζ Φλόιντ και ο σκοπός του θα σημαίνουν ότι δεν θα υπάρξουν ξανά 8:46 λεπτά αστυνομικής βαρβαρότητας», μια αναφορά στο χρονικό διάστημα – 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα – που ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ.

Η Σίλα Τζάκσον Λι, μέλος του Κογκρέσου, στην κηδεία του Φλόιντ

«Δεν θα υπάρχουν πλέον 8:46 αδικίας και κακομεταχείρισης Αφροαμερικανών ανδρών στα χέρια των νόμων αυτού του έθνους ή οποιουδήποτε άλλου. Δεν θα υπάρχουν πλέον 8:46 λεπτά που θα πονάτε χωρίς δικαιοσύνη».

Ο Ne-Yo τραγούδησε με δάκρυα στα μάτια στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ

Ο τραγουδιστής Ne-Yo τραγούδησε, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προσπαθώντας να κρατήσει τα δάκρυά του καθώς πήγαινε προς τη σκηνή. Ο τραγουδιστής είναι μεταξύ των διασημοτήτων που αποχαιρέτησαν τον Τζορτζ Φλόιντ στην κηδεία του.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας, ο Ne-Yo πήγε στη σκηνή και είπε γεμάτος δάκρυα: «Πενήντα Πολιτείες διαμαρτύρονται ταυτόχρονα, αυτός ο άνθρωπος άλλαξε τον κόσμο».

 «Θέλω απλώς να ευχαριστήσω τον Τζορτζ Φλόιντ για τη θυσία, ώστε τα παιδιά μου να είναι εντάξει. Εκτιμώ την θυσία, πραγματικά».

Πάστορας: Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ξεκίνησε ένα κίνημα που θα «αλλάξει τον κόσμο»

Ο αιδεσιμότατος Ουίλιαμ Λόσον, ομότιμος πάστορας στη Βαπτιστική Εκκλησία Γουίλερ Άβενιου, δήλωσε ότι ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν ένας άνθρωπος «ταπεινών αρχών» του οποίου το όνομα είναι τώρα γνωστό «σε όλον τον κόσμο» και έχει πυροδοτήσει ένα «παγκόσμιο κίνημα».

«Νομίζεις ότι τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει από αυτό; Ο θάνατός του δεν ξεκίνησε απλώς μια σειρά ομιλιών κι ένα σωρό αφιερώματα. Από τον θάνατό του έχει προκύψει ένα κίνημα. Ένα παγκόσμιο κίνημα», δήλωσε ο Λόσον κατά τη διάρκεια της κηδείας. «Και αυτό το κίνημα δεν πρόκειται να σταματήσει μετά από δύο εβδομάδες, τρεις εβδομάδες, έναν μήνα. Αυτό το κίνημα πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο».

Ο πάστορας Λόσον

Ο Λόσον είπε ότι ο Φλόιντ πρόκειται να φέρει στο προσκήνιο ένα αίτημα για «μια καλύτερη κυβέρνηση, για καλύτερη αστυνόμευση» και «μια πολυπολιτισμική, πολυεθνική, παγκόσμια απαίτηση για αλλαγή».

«Η ελπίδα μου είναι ότι θα στηρίξουμε αυτήν την απαίτηση», δήλωσε ο Λόσον.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον ζητά εθνικούς νόμους και πρότυπα για την αστυνόμευση 

Έξω από την κηδεία, ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Χιούστον είπε ότι το πρόβλημα με τη σύγχρονη αστυνόμευση είναι «η ανθρώπινη κατάσταση» και ζήτησε εθνικούς νόμους και πρότυπα σχετικά με την αστυνόμευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε 18.000 αστυνομικά τμήματα με 18.000 τρόπους δραστηριότητας και 18.000 διαφορετικές πρακτικές και ήρθε η ώρα για τη χώρα μας να συνειδητοποιήσει ότι όταν πρόκειται για τις κρίσιμες πολιτικές, όσον αφορά τη χρήση βίας και δραστηριότητες παρόμοιας φύσης, πρέπει να έχουμε εθνικά πρότυπα, εθνικό πρότυπο όσον αφορά την πολιτική, το δίκαιο και τις απαιτήσεις κατάρτισης», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στο CNN τη Δευτέρα.

Ο ίδιος είπε ότι αυτό που συνέβη στον Φλόιντ ήταν «χωρίς αμφιβολία εγκληματικό» και «δεν συνάδει με τις προσδοκίες για τους σύγχρονους αστυνομικούς του 21ου αιώνα».

«Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά περιστατικά όπου η κακή αστυνόμευση είναι ανεκτή, οπότε απλά πρέπει να πούμε όχι», είπε.

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγές: CBS News, The Guardian, CNN, Associated Press, ΑΠΕ, Metro

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης