Δυσκολίες για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019, 13:56
Δυσκολίες για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Σε προεκλογικό αναβρασμό βρίσκονται τα επιτελεία των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2020 στις ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι εάν τα σκάνδαλα και οι αντιδράσεις σχετικά με αυτά, θα δυσκολέψουν ή όχι τον Τραμπ να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι υπέρ του;

Πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η προεκλογική εκστρατεία διότι ήδη επιβαρύνεται με διάφορα σκάνδαλα.

Ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά και θα γυρίσουν υπέρ του. Ίσως γιατί, κατά τη διάρκεια της θητείας του, που μόνο ρόδινη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, στάθηκε τυχερός.

Από το ρωσικό στο ουκρανικό σκάνδαλο

Στο σκάνδαλο ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ο ειδικός εισαγγελέας του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, σε πόρισμά του κατέληξε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για κρυφές επαφές συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία.

Ο Μιούλερ δεν μπόρεσε επίσης να στοιχειοθετήσει ποινική ευθύνη του Τραμπ για παρακώληση της αμερικανικής δικαιοσύνης στις έρευνες για ενδεχόμενες ρωσικές παρεμβολές στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ στο άκουσμα του εισαγγελικού πορίσματος ένιωσε ανακούφιση. Δεν πρόλαβε να ηρεμήσει από το σκάνδαλο με τη Ρωσία και στο φως της δημοσιότητας ήρθαν νέα στοιχεία τα οποία, αυτή τη φορά, σχετίζονται με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι πίεσε την ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να διεξάγει έρευνες για τον επιχειρηματία και γιο του Τζο Μπάιντεν, για τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία, προσφέροντας μάλιστα οικονομικά ανταλλάγματα στην ηγεσία της χώρας.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές και ήδη ο Τραμπ τον θεωρεί ως τον βασικό του αντίπαλο.

 Για το ουκρανικό σκάνδαλο έχουν ήδη ξεκινήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων έρευνες για απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην καθαίρεσή του.

 Mε την πλειοψηφία που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορούν να ξεκινήσουν αυτή την διαδικασία, η οποία όμως θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, με απόφαση της Γερουσίας, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Τραμπ επιχειρεί να παρουσιαστεί ως «θύμα»

Θύμα του «impeachment» ο Τραμπ;

Στην αμερικανική ιστορία καμία διαδικασία που ξεκίνησε εναντίον, εν ενεργεία προέδρου, δεν έχει ευδοκιμήσει.

Όπως φαίνεται και στην περίπτωση του Τραμπ κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα συμβεί, αφού για να ευδοκιμήσει,  θα πρέπει 20 Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές να στηρίξουν το αίτημα των Δημοκρατικών. Πάντως, μόνο η εκκίνηση της όλης διαδικασίας αποτελεί στίγμα για την πολιτική εικόνα του Τραμπ. Αποτελεί ψεγάδι, που όμως ο ίδιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρουσιάσει υπέρ του.

Πώς; Παρουσιάζοντάς το σαν «πολιτικό πλήγμα» των αντιπάλων του.

Με ηλεκτρονικά μηνύματα που απευθύνονται στους ψηφοφόρους του Τραμπ, η ομάδα που έχει αναλάβει την προεκλογική του εκστρατεία, τους καλεί να στηρίξουν οικονομικά τον «πρόεδρό τους» ο οποίος «βάλλεται από την Αριστερά».

Στα  email αυτά υπάρχουν συνθήματα και προτροπές όπως «Είναι η τελευταία ευκαιρία σου να στηρίξεις τον πρόεδρο» ή «Ας μαζέψουμε μέχρι τα μεσάνυχτα πέντε εκατομμύρια δολάρια μαζί».

Πάντως παρά το αρνητικό κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, οι πιστοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι του, συγκέντρωσαν από την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του (τον Ιούνιο) χορηγίες ύψους 24,8 εκατομ. δολαρίων. Συγκριτικά η αντίστοιχη καμπάνια υποστήριξης του Τζο Μπάιντεν έχει καταφέρει να μαζέψει λίγο περισσότερα από έξι εκατ. δολάρια.

Μεγάλη αγωνία για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου

Νάνσι Πελόζι

Πάντως οι ΗΠΑ κινούνται ήδη εδώ και καιρό σε προεκλογικό κλίμα και οι απολογισμοί της θητείας Τραμπ έχουν ήδη ξεκινήσει.

Παρά τα μεγάλα θέματα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο τους Αμερικανούς, είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, οι θέσεις εργασίας και η προσωπική και κοινωνική ασφάλεια.

Στο πεδίο αυτό φαίνεται ότι ο Τραμπ τα πήγε μάλλον καλά δεδομένου ότι, η οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κινείται στο 3,5% δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 50 χρόνια. Επίσης, αν και δεν κατάφερε να υλοποιήσει τα σχέδια για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με Μεξικό, εντούτοις κατά τη θητεία του, η παράτυπη μετανάστευση μειώθηκε.

Ακόμη είναι νωρίς για εικασίες για την έκβαση του προεκλογικού αγώνα. Άλλωστε πέρα από τις «σίγουρες» πολιτείες των Ρεπουμπλικανών, όπως η Αλάσκα, το αποτέλεσμα κρίνεται στις λεγόμενες «αμφίρροπες». Σημαντικό ρόλο παίζει και το σύνθετο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις προεδρικές του 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε υπερισχύσει του Τραμπ σε αριθμό ψήφων, ωστόσο ο Τραμπ κέρδισε την πλειοψηφία στο σώμα των εκλεκτόρων που έκρινε και το τελικό αποτέλεσμα.

 Όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν παραμένουν ανοιχτά.

Η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαία πολιτικός των Δημοκρατικών, δήλωσε πρόσφατα στο δίκτυο ΑΒC: «Η επανεκλογή Τραμπ θα είχε ανεπανόρθωτες συνέπειες».

Πηγή: Dpa / Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019, 13:58