Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φτάνει σήμερα στο Οχάιο, εμπλεκόμενος σε μία διαμάχη μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors (GM) και της ένωσης εργαζομένων (United Auto Workers) αναφορικά με την διακοπή λειτουργίας της εργοστασιακής μονάδας (Lordstown) σχολιάζει το “Politico.”

Οι προσπάθειες του Τραμπ για την διάσωση βιομηχανικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έχουν πλήξει την αυτοκινητοβιομηχανία και είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν πολιτική διάβρωση στην πιστή εκλογική βάση των υποστηρικτών του, με έμφαση στις μεσοδυτικές πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην αμερικανική αγορά, είχαν οικονομικό κόστος περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εκατέρωθεν για την Ford και την GM.

Η Μέρι Μπάρα εκτελεστική διευθύντρια της GM επικαλέστηκε την επιβολή των δασμών εισαγωγής στο αλουμίνιο και στον χάλυβα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ανακοίνωση την περικοπή 14.000 θέσεων εργασίας. Μεταξύ αυτών και την διακοπή της λειτουργίας στης εργοστασιακής μονάδας παραγωγής της GM στην περιοχή Lordstown.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη από το ενδεχόμενο της επιβολής νέων δασμών εισαγωγής στα ξένα οχήματα, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από ένα τέτοιο μέτρο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η πραγματικότητα είναι ότι η επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα μπορεί να προκαλέσει οικονομική ύφεση στο Οχάιο,” σύμφωνα με τον Νταν Ούτσζο, δικηγόρο ειδικευμένο στο διεθνές εμπόριο που δραστηριοποιείται στο Κολόμπους, ενώ ο ίδιος μελετάει τις επιπτώσεις των πρόσφατων εμπορικών εξελίξεων στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός της αναφερόμενης αμερικανικής πολιτείας.

Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει δυσμενώς την εκλογική βάση των ψηφοφόρων του Τραμπ στην Κοιλάδα Μαχόνινγκ, αλλά και στις περιοχές των Μεγάλων Λιμνών, που κατοικούνται κυρίως από βιομηχανικούς εργάτες και τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Θα τους χάσει, την στιγμή που θα εφαρμόσει την επιβολή δασμών στο αυτοκίνητο. Οι άνθρωποι αυτοί καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να κόψεις την μύτη σου για να ομορφύνεις το πρόσωπό σου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούτσζο, περιγράφοντας το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από τις εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην ευρύτερη περιοχή του Οχάιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Morning Consult), το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ στο Οχάιο μειώθηκε κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται να παροτρύνει την GM, ώστε να μην προχωρήσει στην παραπάνω αναφερόμενη βιομηχανική μονάδα που παράγει το μοντέλο οχήματος (Chevrolet Cruze) η οικονομική πραγματικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι κατά πολύ περισσότερο πολύπλοκη.

Το απλοϊκό μοντέλο προσέγγισης της κατάστασης από τον πρόεδρο Τραμπ για την διατήρηση της λειτουργίας συγκεκριμένων εργοστασιακών μονάδων, δεν ανταποκρίνεται στην εξειδίκευση της λειτουργίας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αλυσίδα της παραγωγής αυτοκινήτων έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς ξένες εταιρίες παράγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ κάνοντας χρήση ανταλλακτικών που παράγονται στο εξωτερικό. Κατά τον ίδιο τρόπο, οχήματα που παράγονται σε ξένες χώρες, συναρμολογούνται με την χρήση εξαρτημάτων που παράγονται στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες παραγωγής αυτοκινήτων μετακινούν εργαζόμενους από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, καθώς μεταβάλλεται η ζήτηση για συγκεκριμένους τύπους οχημάτων.

Η GM δήλωσε πως το εργοστάσιο στο Οχάιο κλείνει για η ζήτηση για το μοντέλο Cruze έχει μειωθεί. Η ίδια εταιρία έχει δηλώσει ότι συνομιλεί με τους εργαζόμενους για την απασχόλησή τους σε άλλες βιομηχανικές μονάδες που διαθέτει.

Είναι ασυνήθιστο για έναν πρόεδρο και ειδικότερα για έναν Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ να λέει σε ιδιώτες κατασκευαστές, για τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσουν τις επιχειρήσεις τους. “Υπάρχει ένα σχολείο σκέψης που λέει ότι οι αποφάσεις αυτές, είναι καλύτερο να αφήνονται στις εταιρίες και στις ενώσεις των εργαζομένων,” δήλωσε ο Μέιρικ Μάστερς διευθυντής εργασιακών σπουδών στο πανεπιστήμιο (Wayne State University) στο Ντιτρόιτ.

Είναι επίσης ασυνήθιστο για έναν πρόεδρο να κατηγορεί μία ένωση εργαζομένων για την διακοπή λειτουργίας μιας εργοστασιακής μονάδας.

Ο Ντέιβ Γκριν πρόεδρος της ένωσης των εργαζομένων (UAW) στην εργοστασιακή μονάδα του Lordstown εμφανίστηκε να έχει εξοργίσει τον πρόεδρο Τραμπ την Κυριακή, όταν δήλωσε στο Fox News ότι η μείωση της φορολογίας που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ για το 2018, φέρεται να έδωσε κίνητρα για την εισαγωγή αυτοκινήτων. Είναι επίσης πιθανό ο Γκριν να εξόργισε τον Τραμπ, καθώς δήλωσε στα ΜΜΕ τον Φεβρουάριο ότι είχε γράψει μία επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο για την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στο Lordstown τον Ιούλιο του 2018. Ο Γκριν είπε στα ΜΜΕ ότι για την επιστολή αυτή, δεν έλαβε κάποια απάντηση από τον Λευκό Οίκο.

Ανεξάρτητα από την πραγματική αιτία, ο Τραμπ έγραψε την Κυριακή στο Twitter: “Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων UAW Ντέιβιντ Γκριν πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να παράγει.” Αργότερα, προχώρησε σε μία νέα ανάρτηση στην οποία σημείωνε ότι η εκτελεστική διευθυντής Μπάρα “κατηγόρησε την ένωση UAW” για την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ένωσης: “Οι κοινοπραξίες κλείνουν εργοστάσια, όχι οι εργαζόμενοι.”

Η ανάμειξη του Τραμπ σε προηγούμενες περιπτώσεις για την αποτροπή της διακοπής λειτουργίας εργοστασιακών μονάδων είχε μέτρια αποτελέσματα. Ο ίδιος είχε επιτεθεί στην Ford κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 κι αναφορικά με την μεταφορά βιομηχανικών θέσεων εργασίας στο εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του 2017, όταν η Ford ανακοίνωσε την δημιουργία 700 θέσεων εργασίας το Μίσιγκαν για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων αυτόνομης οδήγησης, ο Τραμπ προσπάθησε να έχει πολιτικά οφέλη από την εξέλιξη αυτή.

Ωστόσο, η Ford την ανακοίνωσε ταυτόχρονα με την επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας της, μέσω της ίδρυσης δύο εργοστασιακών μονάδων στο Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενοχλήθηκε και τον Ιούνιο του 2018, όταν η Harley-Davidson είχε ανακοινώσει την μεταφορά απροσδιόριστου αριθμού θέσεων εργασίας στο εξωτερικό, προκειμένου να αντισταθμίσει τις οικονομικές συνέπειες από την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα και σε αντίποινα για τους δασμούς της Ουάσινγκτον στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα επισκεφτεί σήμερα την πόλη Λίμα σήμερα όπου και θα μιλήσει για τις βιομηχανικές θέσεις εργασίας, αλλά και αμυντικά θέματα στο τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής αρμάτων μάχης στις ΗΠΑ. Ο ίδιος θα επισκεφτεί το κέντρο (Joint Systems Manufacturing Center) για το οποίο έχει υποσχεθεί την αποστολή μεγαλύτερου αριθμού αρμάτων μάχης Μ-1, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν.

Πηγές: “Politico,” “Dayton Daily News”

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης