Δύσκολη η ανάκτηση του ναυαγισμένου πλοίου στον Ισημερινό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 08:11
Δύσκολη η ανάκτηση του ναυαγισμένου πλοίου στον Ισημερινό

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισημερινού Ραούλ Λεδέσμα διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στα Νησιά Γκαλαπάγκος, όπου βυθίστηκε φορτηγίδα με 600 γαλόνια ντίζελ στις δεξαμενές της, βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν είχε επίπτωση σε «κανένα είδος» του ζωικού βασιλείου στο αρχιπέλαγος, όπου το εύθραυστο οικοσύστημα έχει κηρυχθεί μέρος της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ωστόσο πρόσθεσε πως είναι «πολύ ανήσυχος» ως προς την ανάκτηση του ναυαγισμένου πλοίου.

Η φορτηγίδα βυθίστηκε την Κυριακή, όταν γερανός στο λιμάνι του Σαν Κριστόμπαλ, του ανατολικότερου νησιού του αρχιπελάγους των Γαλάπαγος, όπως αποκαλούνται τα νησιά στα ισπανικά, έπεσε καθώς εκφόρτωνε ηλεκτρογεννήτρια στο σκάφος, ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού μέσω Twitter.

Το αρχιπέλαγος, όπου υπάρχει σπάνια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών που διατύπωσε ο άγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος μετά την επίσκεψή του στα νησιά, το 1835.

Το 2007, τα προστατευόμενα Νησιά Γκαλαπάγκος κρίθηκε πως διέτρεχαν κίνδυνο καθώς η αύξηση του πληθυσμού, η αλιεία και ο τουρισμός απειλούσαν τους πόρους τους. Το 2010, ο κίνδυνος ξεπεράστηκε, χάρη στο έργο που έκαναν οι αρχές στο Κίτο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, το πετρέλαιο που σχημάτισε κηλίδα στο νερό προερχόταν από τη γεννήτρια, όχι από το πλοίο Orca. Τα καύσιμα στη φορτηγίδα προορίζονταν για τις μηχανές του, εξήγησε ο Λεδέσμα. «Δεν μετέφερε πετρέλαιο» στο αμπάρι, διαβεβαίωσε. «Το πετρέλαιο που διέρρευσε προέρχεται από το μηχάνημα στο εμπορευματοκιβώτιο, από αυτό είναι ορατή διαρροή», επέμεινε.

Στελέχη του ΠΝ του Ισημερινού και προσωπικό του Εθνικού Πάρκου Γαλάπαγος έσπευσαν να τοποθετήσουν φράγματα και ειδικά υφάσματα που απορροφούν καύσιμα γύρω από το πλοίο για να εμποδίσουν τη διασπορά τους μετά το ατύχημα. Ο Λεδέσμα ευχαρίστησε τα στελέχη τους, οι προσπάθειες των οποίων απέτρεψαν «τα χειρότερα».

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο ατύχημα, ανέφεραν οι υπηρεσίες της γενικής εισαγγελίας, η οποία διενεργεί έρευνα.

Πάντως ο Λεδέσμα επισήμανε πως παρότι η κατάσταση ελέγχθηκε γρήγορα, οι αρχές δεν μπορούν να χαλαρώσουν. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το έργο της ανάκτησης του πλοίου διότι υπάρχει κίνδυνος για διαρροή από τις δεξαμενές του εάν δεν γίνει με αποτελεσματικό τρόπο άμεσα», εξήγησε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 12:57