Αυξητικές τάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στα επόμενα χρόνια λόγω κλιματικών αλλαγών και ένοπλων συγκρούσεων, επισημαίνεται σε έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.

«Η λειψυδρία, οι συρράξεις για την διαχείριση των φυσικών πόρων καθώς και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού αποτελούν μερικούς ακόμα παράγοντες που θα οδηγήσουν σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών», εξήγησε ο επικεφαλής της Αρμοστείας, Antonio Guterres, στη διάρκεια παρουσίασης των εκτιμήσεων της στην έδρα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα υπάρχουν 26 εκατ. άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εντός των χωρών τους και 15-16 εκατ. πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι ζητούν άσυλο. Οι εκτοπισμοί πληθυσμών σημειώνονται γρηγορότερα από ό, τι βρίσκονται λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι άνθρωποι θα παραμένουν εξόριστοι για ακόμα μεγαλύτερες περιόδους, χωρίς να είναι σε θέση να μείνουν κάπου μόνιμα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να μετακινηθούν αλλού», εξήγησε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για συντονισμένη δράση.

«Οι εκτοπισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εγγενώς διεθνές πρόβλημα, και ως τέτοιο απαιτεί διεθνείς λύσεις, και με αυτό εννοώ πολιτικές λύσεις. Η εντολή της Αρμοστείας είναι να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, όχι πολιτικές λύσεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Antonio Guterres πάντως σημείωσε πως οι περισσότερες χώρες άνοιξαν τα σύνορά τους σε πρόσφυγες το 2011, ειδικά σε αυτούς που έφυγαν από περιοχές όπου σημειώθηκαν μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις και συγκρούσεις στο πλαίσιο του κινήματος της «Αραβικής Άνοιξης».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης