Ο Rick Santorum επικράτησε στις προκριματικές εκλογές της Αλαμπάμα και του Μισισιπί, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξη των υπερσυντηρητικών προς το πρόσωπό του, αφήνοντας δεύτερο τον Newt Gingrich και τρίτο τον κυριότερο πολιτικό του αντίπαλο, Mitt Romney. Ο πρώην γερουσιαστής ελπίζει πως με αυτή τη διπλή επικράτηση θα καταφέρει να θέσει εκτός μάχης τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετατρέποντας σε κούρσα για δύο τη διαδικασία των προκριματικών για την εκλογή του τελικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων και στις δύο πολιτείες, ο Rick Santorum βρέθηκε στην πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο τον Newt Gingrich, ο οποίος εξαργύρωσε σε έναν βαθμό τις επίπονες προσπάθειες που έκανε στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών όταν και βρισκόταν σε περιοδεία στην Αλαμπάμα. Τρίτος ήρθε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ο οποίος απέδειξε για άλλη μια φορά πως τον χωρίζει μεγάλη απόσταση από τους υπερσυντηρητικούς υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα:

Αλαμπάμα:

Rick Santorum: 35%
Newt Gingrich: 30%
Mitt Romney: 28%
Ron Paul: 5%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μισισιπί:
Rick Santorum: 33%
Newt Gingrich: 31%
Mitt Romney: 30%
Ron Paul: 4%

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα «έκλεισαν» οι κάλπες στις δύο πολιτείες, με τα πρώτα exit polls να δείχνουν πως θα γινόταν «μάχη» μεταξύ των Rick Santorum, Mitt Romney και Newt Gingrich.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως σε περίπτωση που ο πρώην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν κατάφερνε να κερδίσει σε καμία από τις δύο πολιτείες στο νότιο τμήμα των Η.Π.Α. τότε θα αυξάνονταν οι πιθανότητες να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, έχοντας σημειώσει μόλις δύο νίκες: Τζώρτζια και Νότια Καρολίνα.

Τα πρώτα exit poll του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN εμφάνιζαν τον Mitt Romney να προηγείται στον Μισισιπή με 33%, αφήνοντας δεύτερο τον Rick Santorum με 31%. Αντίθετα, στην Αλαμπάμα o Rick Santorum προηγούταν με 34% έναντι 29% του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

Συνολικά, οι δύο πολιτείες δίνουν 90 εκλέκτορες για το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του Αυγούστου όπου και θα αποφασιστεί ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα τεθεί αντιμέτωπος του Barack Obama στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Προκριματικές εκλογές διεξάγονται επίσης στη Χαβάη (17 εκλέκτορες) και την Αμερικανική Σαμόα (9εκλέκτορες).

Μέχρι στιγμής ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης προηγείται στους εκλέκτορες με 454.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Rick Santorum με 217 και στην τρίτη θέση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με 107. Τέταρτος έρχεται ο Ron Paul με 47, ο οποίος δεν έχει σημειώσει ακόμα κάποια νίκη.

Συνολικά απαιτούνται 1.144 εκλέκτορες προκειμένου να οριστεί ο νικητής των προκριματικών εκλογών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο Mitt Romney εμφάνιζε μια απροσδόκητη δυναμική στην πρόθεση ψήφου στην Αλαμπάμα (όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό υπερσυντηρητικών), συγκεντρώνοντας το 31%, την ίδια στιγμή που στο Μισισιπί, η κοινή γνώμη του έδινε 33% έναντι 31% του Rick Santorum.

Ο πρώην γερουσιαστής προσπαθεί σε κάθε του δημόσια εμφάνιση να ενισχύει το προφίλ του πραγματικά «μοναδικού συντηρητικού υποψήφιου» των Ρεπουμπλικάνων.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από το λεγόμενο «Κίνημα του Τσαγιού», όπως αποκαλείται το συντηρητικό ρεύμα που τάσσεται κατά του κατεστημένου και της φορολόγησης, έχοντας τις «ρίζες» του στη διαμαρτυρία του 1773, όταν εξαγριωμένοι πολίτες από την επιβολή φόρων κατέλαβαν αγγλικό πλοίο και πέταξαν στη θάλασσα το φορτίου τσαγιού.

Δείτε το video…

Ο δρόμος για την προεδρία

Νικητές εσωκομματικών εκλογών μέχρι στιγμής
Mitt Romney: Νιου Χαμσάιρ, Φλόριντα, Νεβάδα, Μέιν, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Γουαϊόμινγκ, Ουάσινγκτον
(μη δεσμευτική ψηφοφορία), Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Βέρμοντ, Αϊντάχο, Οχάιο και Αλάσκα
Rick Santorum: Aϊόβα, Μιζούρι, Μινεσότα, Κολοράντο, Οκλαχόμα, Τενεσί, Βόρεια Ντακότα, Γουαϊόμινγκ, Κάνσας, Αλαμπάμα και Μισισιπί
Newt Gingrich: Νότια Καρολίνα και Τζώρτζια
Ron Paul:-

Προκριματικές εκλογές Ρεπουμπλικάνων
Α) 3 Απριλίου: Ουάσινγκτον, Μέριλαντ, Ουισκόνσιν και Τέξας

Γ) 24 Απριλίου: Πέντε πολιτείες, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια

Δ) 5 Ιουνίου: Πέντε πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και
Ε) 26 Ιουνίου: Γιούτα.

Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα πραγματοποιηθεί από την 27η Αυγούστου ως την 30ή Αυγούστου στην Τάμπα Μπέι, στη Φλόριντα.

Από την άλλη πλευρά, το Συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος θα πραγματοποιηθεί στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, από την 3η ως την 6η Σεπτεμβρίου.

Τρεις τηλεμαχίες

Η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και τον Barack Obama είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, η δεύτερη για τις 16 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και η τρίτη και τελευταία στις 22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λιν, στην Μπόκα Ρατόν, στη Φλόριντα.


Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου στις 6 Νοεμβρίου και ο νικητής των προεδρικών εκλογών πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου 2013.
Διαβάστε επίσης:

Άρχισε η ψηφοφορία σε Μισισίπι – Αλαμπάμα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012, 15:56
Άλλη μια ημέρα προκριματικών στις Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012, 06:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης