Με βαρυσήμαντο άρθρο-παρέμβαση για τα «εγκλήματα που διέπραξε η CIA» στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας της διακυβέρνησης Μπους, οι New York Times ζητούν από τον Μπάρακ Ομπάμα να εξουσιοδοτήσει ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα για τη δίωξη παντός υπευθύνου (τόσο των φυσικών αυτουργών, όσο και των πολιτικών προϊσταμένων τους από τα χαμηλότερα κλιμάκια έως την κορυφή της εξουσίας) που εμπλέκεται στις ανακρίσεις-βασανιστήρια της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάρακ Ομπάμα έχει αποτύχει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης οποιονδήποτε υπαίτιο για το επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα βασανιστηρίων που εφαρμόστηκε τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επέτρεψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει την καταστροφή από τη CIA βιντεοσκοπημένου υλικού με βασανιστήρια κατά υπόπτων, καθώς και εκείνους που μπορεί να «ξεπέρασαν» στην πράξη τις τεχνικές βασανισμού που είχε εγκρίνει ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, η έρευνα δεν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών, ούτε καν δόθηκε η αιτιολογία της μη απαγγελίας.

«Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει πει πολλές φορές ότι ‘πρέπει να κοιτάμε μπροστά αντί πίσω’, σαν αυτά αυτά τα δύο να είναι ασύμβατα. Δεν είναι. Το έθνος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς να αντιμετωπίσει ηθικά και νομικά τις αποτρόπαιες πράξεις για τις οποίες δόθηκε εξουσιοδότηση και το προκάλυμμα νομιμότητας και οι οποίες διαπράχθηκαν από Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες από τα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης και κάτω» υπογραμμίζουν στο κύριο άρθρο τους οι NYT.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η έκτασης 524 σελίδων της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας εξαλείφει κάθε αμφιβολία που μπορεί να είχε παραμείνει για τις έκνομες ενέργειες της CIA. Εκτός από τις νέες αποκαλύψεις για σαδιστικές τακτικές όπως η έγχυση υγρών στον πρωκτό, δεκάδες κρατούμενοι υποβάλλονταν σε εικονικό πνιγμό, τους κρεμούσαν από τους καρπούς, τους έκλειναν σε φέρετρα, τους υπέβαλλαν σε στέρηση ύπνου, τους απειλούσαν και τους ξυλοκοπούσαν βάναυσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά είναι εγκλήματα, τονίζουν οι New York Times. Απαγορεύονται από τον ομοσπονδιακό νόμο και τη διεθνή Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων που επικύρωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1994, η οποία απαιτεί τη δίωξη πράξεων βασανισμού.

Έτσι δεν είναι απορίας άξιον γιατί οι σημερινοί απολογητές απεγνωσμένα προσπαθούν να χαρακτηρίσουν αυτές τις ενέργειες οτιδήποτε άλλο από βασανιστήρια, που ξεκάθαρα είναι. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, αυτοί οι ισχυρισμοί εκπίπτουν για έναν απλό λόγο: Αξιωματούχοι της CIA είχαν παραδεχθεί εκείνη την εποχή ότι αυτό που σκόπευαν να πράξουν είναι παράνομο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης