Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε δύο χρόνια και ένα μήνα φυλάκιση τον ακαδημαϊκό δάσκαλο Müge Ayan, με την κατηγορία ότι βοήθησε τρομοκρατική οργάνωση.

Η καταδίκη ήρθε επειδή ο πρώην καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, είχε συνυπογράψει μαζί με 1128 έγγραφη διαμαρτυρία με την οποία επικρίνεται «η διεξαγωγή επί τριάντα και πλέον χρόνια τακτικής του τουρκικού στρατού με την χρήση βαρέως οπλισμού και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία σε πόλεις, στην διαμάχη με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στις κουρδικές περιοχές της χώρας», όπως μετέδωσε η ανεξάρτητη ειδησεογραφική σελίδα «Diken», χτες Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά η καταδίκη ήταν σε πέντε χρόνια φυλάκιση αλλά κατόπιν μειώθηκε «επειδή κρίθηκε πως θα είχε δυσμενή αποτελέσματα στο ακαδημαϊκό μέλλον του καθηγητή, όπως έγραψε η ιστοσελίδα Diken.
Η υπόθεση ανάγεται στην επίθεση εναντίον του ελευθέρου λόγου στην Τουρκία, με την υπογραφή της διακήρυξης που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2016 οπότε τρεις Πανεπιστημιακοί καθηγητές είχαν φυλακισθεί για «τρομοκρατική προπαγάνδα», με δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο 2016.

Άλλοι 30 ακαδημαϊκοί δάσκαλοι είχαν απομακρυνθεί από την έδρα τους και σε 27 είχε επιβληθεί προσωρινή διακοπή διδασκαλίας, όσο διαρκούσε η ανάκριση της υπόθεσης.

Με πληροφορίες από ahvalnews.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης