Δύο άνθρωποι, ένας 20χρονος και ένα οκτάχρονο παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα, από την πρόσκρουση αυτοκινήτου σε μια στάση λεωφορείου σε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε μια τρομοκρατική επίθεση όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ακόμη πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από το περιστατικό, δύο από αυτούς σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, «εξουδετερώθηκε», σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, γύρω στις 13.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), «ο οδηγός ενός οχήματος οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα προς τη διασταύρωση των οδών Γκόλντα Μεΐρ- Μιντζ στην έξοδο της περιοχής Ραμότ προς την κατεύθυνση του Ζιβάντ Ζεέβ και έπεσε πάνω σε αθώους ανθρώπους που περίμεναν σε στάση λεωφορείου».

Εικόνες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα μπλε αυτοκίνητο να έχει προσκρούσει σε ένα στύλο μπροστά από τη στάση του λεωφορείου σε μια συνοικία εβραϊκών οικισμών στην Ραμότ, ένα τμήμα της Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967.

«Δύο άνθρωποι πέθαναν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν», οι δύο από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσαν ιατρικοί αξιωματούχοι.

Η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (MDA), το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε αρχικά έξι τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων δύο εξάχρονων παιδιών «σε κρίσιμη κατάσταση».

Το νοσοκομείο Shaare Tzedek στην Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι το παιδί που πέθανε ήταν οκτώ ετών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας και να γίνουν συλλήψεις μεταξύ ανθρώπων στο περιβάλλον του οδηγού.

Πρόκειται για μια «τρομοκρατική επίθεση με αυτοκίνητο», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι «ο ύποπτος» σκοτώθηκε από πυρά.

Άνδρας που είπε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ότι ένας ένοπλος πολίτης πυροβόλησε τον δράστη πριν φτάσει ένας αστυνομικός, οποίος πυροβόλησε επίσης μέσα στο αυτοκίνητο.

Πίσω από έναν μεγάλο αστυνομικό κλοιό, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το μπλε αυτοκίνητο κατεστραμμένο στο πεζοδρόμιο πάνω στη στάση λεωφορείου. Ανάμεσα στα συντρίμμια, ήταν μια κούκλα.

Στο σημείο έχουν αναπτυχθεί πολλοί διασώστες, με ελικόπτερο και drone να πετούν στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της Χαμάς, της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, επαίνεσε την επίθεση κάνοντας λόγο για «ηρωική επιχείρηση», αλλά η Χαμάς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έφοδο του ισραηλινού στρατού στην Ιεριχώ όπου μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν.

Το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω μιας περιόδου μεγάλων εντάσεων έπειτα από επίθεση κατά την οποία ένας Παλαιστίνιος ένοπλος πυροβόλησε επτά άτομα έξω από συναγωγή τον περασμένο μήνα.

Από την αρχή του έτους, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43 Παλαιστίνιους (συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων), οκτώ Ισραηλινών πολιτών (συμπεριλαμβανομένων δύο ανήλικων) και μίας γυναίκας από την Ουκρανία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Ένας Παλαιστίνιος, που κατηγορήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη, έπεσε νεκρός από πυρά χθες Πέμπτη από στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η αύξηση της βίας από την 1η Ιανουαρίου εγείρει φόβους για έναν νέο κύκλο βίας και έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης