Δύο εκατομμύρια περίπου Ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit, μισό εκατομμύριο από τους οποίους μόνο τον Σεπτέμβριο, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση της Βρετανίας. 

Ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων, που είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπέρασε το 1,8 εκατομμύριο, εκ των οποίων 520.600 μόνο τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό δείχνει μια «ανησυχία», σχολίασε ο Νίκολας Χάτον, ιδρυτής της The3Million, μίας ένωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

«Όταν φοβίζουν τους ανθρώπους, αυτοί ανησυχούν και προσπαθούν να εξασφαλιστούν και η κυβέρνηση τους φόβισε πολύ με τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε στο AFP.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τονίζει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι και δηλώνει έτοιμος για έξοδο χωρίς συμφωνία, παρά τους κινδύνους για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, έχουν εξεταστεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αιτήματα Ευρωπαίων πολιτών και στο 61% από αυτούς κρίθηκε ότι θα χορηγηθεί το καθεστώς «μονίμου κατοίκου» (settled status). Αυτό αφορά όσους έχουν ζήσει για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα έτη στη Βρετανία και με αυτό τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εργάζονται και να επωφελούνται από τις κοινωνικές παροχές που είχαν, και μετά το Brexit.

Σε ποσοστό 38% από αυτούς χορηγήθηκε καθεστώς “pre settled status” και αφορά αυτούς που έχουν ζήσει στη Βρετανία για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το καθεστώς αυτό θα τους επιτρέψει να παραμείνουν για άλλα 5 έτη στη χώρα και να κάνουν αίτηση για να τους δοθεί το καθεστώς μονίμου κατοίκου μόλις περάσουν το όριο της συνεχούς παραμονής τους στη Βρετανία για πέντε έτη.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες που έκαναν αίτηση για να παραμείνουν στη Βρετανία ήταν Πολωνοί, Ρουμάνοι και Ιταλοί.

“Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι φίλοι μας, οικογένειά μας και γείτονές μας και θέλουμε να παραμείνουν”, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπράντον Λιούις, κρίνοντας “θαυμάσιο” τον αριθμό αυτόν των αιτούντων.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 για να καταθέσουν τον φάκελό τους στην περίπτωση που υπάρξει ένα άτακτο Brexit ή έως τις 30 Ιουνίου του 2021 αν επιτευχθεί συμφωνία για το διαζύγιο με την ΕΕ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Νίκολας Χάτον διερωτήθηκε για τις συνέπειες που θα υποστούν αυτοί που δεν θα έχουν κάνει αίτηση ως την ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εξηγήσει τι θα συμβεί με αυτούς που δεν θα έχουν κάνει το αίτημά τους ως την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2020. Θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς χαρτιά την 1η Ιανουαρίου του 2021;», διερωτήθηκε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP και έθιξε την περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων.

«Ορισμένοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ή βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή είναι ασθενείς και αυτό μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο στην φροντίδα που θα μπορούν να έχουν οι άνθρωποι αυτοί μετά το Brexit», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης