Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Donald Cook, εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα, σε λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά τον κατάπλου στην περιοχή άλλου αμερικανικού πολεμικού σκάφους.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα παρακολουθεί τις κινήσεις των αμερικανικών πολεμικών από πολύ κοντά.

Το κλάσης Arleigh Burke αντιτορπιλικό εστάλη στην Μαύρη Θάλασσα «για να εξασφαλίσει τις επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας και σταθερότητας» σύμφωνα με την ανακοίνωση του 6ου Αμερικανικού Στόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με την παρουσία του σκάφους ενισχύεται η ναυτική ικανότητα των συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ» όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Στις αρχές του μήνα, το (κλάσης Whidbey Island) αμερικανικό αποβατικό σκάφος Fort McHenry είχε επίσης αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα. Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται πως «θα χρησιμοποιήσει τα επιπρόσθετα ηλεκτρονικά και τεχνικά του μέσα για να παρακολουθήσει την κατάσταση στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Νόμο, τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη επιτρέπεται να παραμένουν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας όχι για περισσότερες από 21 ημέρες, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν μερικές ημέρες, ο Yury Biryukov στενός συνεργάτης του προέδρου της Ουκρανίας, είχε ανακοινώσει ότι το Κίεβο σχεδιάζει να στείλει και πάλι πλοία του μέσω των στενών του Κερτς.

Η Μόσχα επανειλημμένα έχει ανακοινώσει πως δεν υπάρχει αντίρρηση στα ουκρανικά πλοία να ταξιδεύουν ανάμεσα στην Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, μέσω των στενών του Κερτς. Επιμένει όμως ότι θα πρέπει να ακολουθείται η συμφωνηθείσα διαδικασία και να υπάρχει εκ των προτέρων ειδοποίηση.

Η Ρωσία επίσης, θεωρεί πως η παρουσία αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟϊκών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει την ένταση και βάζει την Ευρώπη σε κινδύνους στρατιωτικής εμπλοκής.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης