Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ βλέπει τη δημοφιλία της να υποχωρεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις οποίες ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία.

Δημοσκόπηση Infratest dimap δείχνει ότι το 59% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι η Μέρκελ κάνει καλή δουλειά, έναντι 60% τον περασμένο μήνα, ενώ η δημοφιλία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποχωρεί κατά μία μονάδα και βρίσκεται στο 64%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Μέρκελ δεν έχει και πολλά να φοβάται από τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό της αντίπαλο Μάρτιν Σουλτς, το ποσοστό του οποίου υποχωρεί κατά 4 μονάδες στο 33%.

Η Μέρκελ κατηγορείται από το SPD ότι αποφεύγει να διατυπώσει θέσεις για τα σημαντικά ζητήματα αφήνοντας όλη τη δουλειά στους υπουργούς της. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η καγκελάριος προτίμησε να συνεχίσει τις διακοπές της από το να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής με τους επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου εκπομπής ρύπων.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι η στάση των πολιτικών απέναντι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι υπερβολικά επιεικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μέρκελ κάνει σωστά να παραμένει μακριά από φορτισμένες συζητήσεις στην προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ένας σχολιαστής της εφημερίδας Bild αναφερόμενος σε θέματα όπως η μετεγκατάσταση επικίνδυνων μεταναστών, η ασφάλεια, οι απάτες περί τη χορήγηση ασύλου.

«Οι άνθρωποι θέλουν καθαρές απαντήσεις», έγραψε.

Η επίθεση του περασμένου μήνα στο Αμβούργο από 24χρονο μετανάστη που άφησε έξι τραυματίες συντάραξε την γερμανική κοινή γνώμη. Ο δράστης, που κατάγεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποτίθεται ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τη Γερμανία, αλλά δεν διαθέτει τα αναγκαία επίσημα έγγραφα ταυτότητας.

Παρά ταύτα, το συντηρητικό στρατόπεδο της Μέρκελ, οι δύο χριστιανικές ενώσεις που συγκυβερνούν με το SPD στο πλαίσιο «μεγάλου συνασπισμού» , διατηρεί τα υψηλά ποσοστά του και το μεγάλο του προβάδισμα και οι παρατηρητές θεωρούν ότι το μοναδικό διακύβευμα αυτών των εκλογών θα είναι ο ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού. Εάν δηλαδή θα επαναληφθεί το σχήμα Συντηρητικοί/Σοσιαλδημοκράτες ή θα επιλεγεί το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει μία κυβέρνηση με επικεφαλής την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας.

Η δημοσκόπηση φέρνει τις CDU/CSU στο 39% των ψήφων (-1 μονάδα) και το SPD στο 24% (+1 μονάδα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης