Ιδιαίτερα ευρείας αποδοχής από τον πληθυσμό της χώρας χαίρει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard με την ευκαιρία της επικείμενης τρίτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 26 Ιανουαρίου 2017, και της συμπλήρωσης του ήμισυ της εξαετούς θητείας του.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση είναι «ευχαριστημένοι» έως «πολύ ευχαριστημένοι» με το γεγονός ότι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξελέγη ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, σε ένα ποσοστό 75%, που θεωρείται από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα υψηλό, καθότι η αποδοχή του από τον πληθυσμό τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του ήταν αρκετά χαμηλότερη, με το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση πριν από ένα χρόνο, να περιορίζεται στο 60%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στην τωρινή δημοσκόπηση, και σε ποσοστό 51%, οι ερωτηθέντες είναι «απολύτως» της άποψης ότι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι «ένας πρόεδρος για όλους τους Αυστριακούς», ενώ πριν από ένα χρόνο την άποψη αυτή εκπροσωπούσε μόνον το ένα τρίτο των ερωτηθέντων.

Το ποσοστό αποδοχής του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου είναι υψηλό στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως επίσης στους ψηφοφόρους με ανώτερο επίπεδο μόρφωσης, ενώ ελάχιστης αποδοχής χαίρει ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν μεταξύ των ψηφοφόρων του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που σε ποσοστό 59% είναι «πλήρως δυσαρεστημένοι» και σε ποσοστό 24% «μάλλον δυσαρεστημένοι».

Η ορκωμοσία του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πριν από τρία χρόνια είχε ακολουθήσει της οριστικής νίκης του στον επαναληπτικό, τρίτο, γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου 2016, έναντι του ακροδεξιού υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ (νυν νέου αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων), κάτι που είχε γίνει δεκτό με ιδιαίτερη ανακούφιση στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτόν τον επαναληπτικό γύρο, ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 53,8%, έναντι 46,2% του αντιπάλου του και υποψήφιου των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, τότε υπαρχηγού του κόμματος και δευτέρου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής.

Στα πρώτα τρία χρόνια από την ανάληψη του ύπατου αξιώματος της Αυστρίας, ο 75χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός επί ένδεκα χρόνια του κόμματος των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, φαίνεται πως αποδεικνύει καθημερινά την πίστη του στις αρχές και τις αξίες που εκπροσωπούσε σε όλη την προηγούμενη πορεία του, τόσο στην πολιτική, όσο και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος για σχεδόν σαράντα χρόνια.

Με την ορκωμοσία του στις 26 Ιανουαρίου 2017, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν – ο οποίος είναι ο ένατος στη σειρά ομοσπονδιακός πρόεδρος στη μεταπολεμική Αυστρία και ο πρώτος οικολόγος στο ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης – αναλάμβανε για τα επόμενα έξι χρόνια τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του προηγούμενου ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, επί δώδεκα χρόνια, Χάιντς Φίσερ.

Κανονικά, η ορκωμοσία του νέου προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου 2016, αναβλήθηκε όμως και το αξίωμα παρέμεινε για έξι μήνες κενό, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο την 1η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς – λόγω προσφυγής της Ακροδεξιάς κατά του αποτελέσματος – του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου 2016, του οποίου νικητής ήταν επίσης ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Με την ορκωμοσία του νέου Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου πριν από τρία χρόνια, έκλεινε ο κύκλος των πλέον παράδοξων εκλογών που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945 και που σημαδεύτηκαν με τις αναβολές τους και τις συνολικά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για την εκλογή προέδρου.

Για τις εκλογές αυτές υπήρξε επίσης και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια στην αυστριακή ιστορία προεκλογικός αγώνας, συνολικά δώδεκα μηνών, τον οποίο η αυστριακή Ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, είχε προσπαθήσει να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης