Οι ενώσεις των Ευρωπαίων δημοσιογράφων και των πρακτορείων ειδήσεων κάλεσαν σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ να βρουν μια συμβιβαστική λύση ώστε ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Τον Σεπτέμβριο, η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης των συγγενικών δικαιωμάτων για τους εκδότες, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τους δημοσιογράφους, εγγυώμενο μια προστασία για τα πολύ σύντομα αποσπάσματα της παραγωγής τους» υπενθυμίζουν οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή, μεταξύ των οποίων είναι η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) –μέλος της οποίας είναι και το ΑΠΕ-ΜΠΕ– και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σήμερα σε κρίσιμο στάδιο και ανησυχούμε βαθύτατα ότι απειλείται πλέον πραγματικά να αμφισβητηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας τις επόμενες ημέρες», σημειώνεται στο κείμενο αυτό.

«Σας ζητούμε να φροντίσετε ώστε να αρθούν τα εμπόδια εντός των επόμενων ημερών ώστε να μην διακυβευτεί η επίτευξη αυτής της (ευρωπαϊκής) οδηγίας. Διακυβεύεται η επιβίωση ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

Το κείμενο υπογράφεται επίσης από την EMMA (Ευρωπαϊκή Ένωση Περιοδικού Τύπου), την ENPA (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων) και το EPC (Συμβούλιο Ευρωπαίων Εκδοτών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεδρίαση των τριών ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου ώστε να καταλήξουν οι Βρυξέλλες σε ένα κοινό κείμενο για αυτήν τη μεταρρύθμιση αναβλήθηκε κυρίως επειδή Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν για το άρθρο 13. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες (όπως για παράδειγμα το YouTube) θα πρέπει να αποζημιώνουν καλύτερα τους δημιουργούς και θα είναι υποχρεωμένες να αποσύρουν το υλικό για το οποίο δεν υπάρχει παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης μεταξύ του καλλιτέχνη και της πλατφόρμας. Η Γερμανία θέλει να εξαιρεθούν από τον κανονισμό αυτό οι πολύ μικρές εταιρείες και οι start-up, κάτι που αρνείται η Γαλλία.

Η μεταρρύθμιση, που προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός «συγγενικού δικαιώματος» για τους εκδότες, θα επέτρεπε στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα πρακτορεία ειδήσεων να αποζημιώνονται όταν η παραγωγή τους χρησιμοποιείται από διαδικτυακές πλατφόρμες, κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται οι κολοσσοί του διαδικτύου. Τον Δεκέμβριο, ο αντιπρόεδρος της Google Ρίτσαρντ Γκρίνγκας, που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν “απρόβλεπτες συνέπειες” για τους μικρούς εκδότες αν εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός.

Η πρόταση που εγκρίθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να υιοθετηθεί οριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης