Το πρώτο συνθετικό δέρμα που όχι μόνο είναι ευαίσθητο στην αφή αλλά και ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ήλιο, δημιούργησαν ερευνητές στη Βρετανία.

Τα ευαίσθητα συνθετικά δέρματα θεωρούνται αναγκαία σε τεχνητά προσθετικά άκρα για ακρωτηριασμένους ή σε ρομπότ, προκειμένου να τους προσδίδουν αίσθηση αφής. Όμως, ένα πρόβλημα που παρατηρείται έως τώρα είναι ότι χρειάζεται μια ενεργειακή πηγή που θα επιτρέπει στο δέρμα να στέλνει τα σήματα στον -φυσικό ή ηλεκτρονικό- εγκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανικής Ραβίντερ Νταχία του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα λειτουργικά υλικά «Advanced Functional Materials», ενσωμάτωσαν στο δέρμα κυψέλες ηλιακής ενέργειας.

 Ραβίντερ Νταχία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολύ λεπτό, εύκαμπτο και διαφανές συνθετικό δέρμα περιέχει τέσσερα διαδοχικά στρώματα: το χαμηλότερο περιλαμβάνει τις ηλιακές κυψέλες και από πάνω υπάρχουν διαδοχικά στρώματα PVC, γραφενίου και σιλικόνης.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το δέρμα τοποθετώντας το πάνω σε ένα βιονικό χέρι. Το ηλιακό φως που έπεφτε πάνω στο δέρμα αμέσως επέτρεψε στο χέρι να αποκτήσει αίσθηση αφής.

Το δέρμα μπορεί να αισθανθεί πιέσεις έως 0,11 κιλοπασκάλ ανά τετραγωνική ίντσα και χρειάζεται ενέργεια μόνο 20 νανοβάτ (δισεκατομμυριοστά του βατ) ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση της τεχνολογίας, ώστε να τροφοδοτεί ενεργειακά όχι μόνο το δέρμα, αλλά όλο το βιονικό χέρι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλήρως ενεργειακά αυτόνομο προσθετικό άκρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης