Διμερείς επαφές για την επίθεση σε εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Άιρες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012, 03:30
Διμερείς επαφές για την επίθεση σε εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Άιρες
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν αναμένεται να έχει η πρόεδρος της Αργεντινής στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, με βασικό θέμα συζήτησης τις δύο επιθέσεις που είχαν σημειωθεί τη δεκαετία του ’90 στο Μπουένος Άιρες και είχαν κοστίσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Οι δικαστικές Αρχές της Αργεντινής έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση του 1994, στο εβραϊκό κέντρο ΑΜΙΑ του Μπουένος Άιρες, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 85 άνθρωποι. Δύο χρόνια νωρίτερα μια ομάδα που συνδέεται με το Ιράν και η λιβανέζικη στρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ, είχαν αναλάβει την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, στη διάρκεια της οποίας 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις, ωστόσο εδώ και 1,5 χρόνο περίπου έχει προσφερθεί να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό των πραγματικών ενόχων.

Μιλώντας ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης η Cristina Kirchner εξήγησε ότι «ύστερα από πολλά χρόνια άκαρπων διπλωματικών επαφών, το Ιράν δέχτηκε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στα δύο κράτη για το συγκεκριμένο ζήτημα».

«Η κυβέρνηση του Ιράν δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί και να βοηθήσει στις έρευνες που διεξάγονται σχετικά με τις επιθέσεις. Ελπίζω η συνάντηση αυτή να έχει αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Ικανοποίηση Αργεντινής για την προσφορά του Ιράν, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011, 07:11

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012, 03:47