Τη διεύρυνση των καθηκόντων της Frontex, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Αυστριακός Μπερντ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία μιας “ευρείας αλλαγής της εντολής” της.

Πρωτεύουσα αρμοδιότητα της Frontex είναι να διασώζει λέμβους με πρόσφυγες που κινδυνεύουν και να τις οδηγεί στο πλησιέστερο λιμάνι, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι λέμβοι δεν μπορούν να οδηγηθούν πίσω στην Τουρκία, ενώ αν διευρυνθεί η εντολή της και η Τουρκία χαρακτηριστεί ως ασφαλής τρίτη χώρα “θα μπορούμε ανάλογα να ενεργούμε καλύτερα”, ανέφερε ο Μπερντ Κέρνερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως όμως παρατήρησε ο ίδιος, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα πως κανείς είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μετακινήσεις μεταναστών με μέτρα αστυνόμευσης των συνόρων. Η Frontex δεν μπορεί να παρέμβει ούτε στον πόλεμο στη Συρία ούτε στις αιτίες μετανάστευσης προσφύγων από την Αφρική, προσέθεσε.

Κατά την άποψή του, είναι σαφές ότι στο προσφυγικό χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή λύση, καθώς τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο -όπως η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στην Αυστρία, η πρόθεση της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα της και παρόμοια μέτρα άλλων βαλκανικών χωρών- θα συνέβαλαν μόνον εν μέρει στη λύση του προβλήματος.

Σε σχέση με τα στοιχεία που δόθηκαν από τη Frontex -η οποία έχει την έδρα της στη Βαρσοβία- για σημαντική υποχώρηση μέσα στις προηγούμενες ημέρες των νέων αφίξεων από την Τουρκία, των αναζητούντων προστασία, ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει, εάν αυτό οφείλεται στον καιρό, σε μία αλλαγή της διαδρομής ή σε ενισχυμένη δράση της Τουρκίας εναντίον διακινητών. Αρκέστηκε μόνον να αναφέρει πως οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν πρόκειται για μία σταθερή αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης