Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη από δακρυγόνα που «θραύουν κρανία», κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Ιράκ να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτά τα «πρωτοφανή» κάνιστρα που είναι δέκα φορές πιο βαριά από εκείνα που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Αφότου ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ, εδώ και μία εβδομάδα, η πλατεία Ταχρίρ της πρωτεύουσας, το επίκεντρο του κινήματος, έχει πνιγεί από ένα νέφος δακρυγόνων. Μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με την Αμνηστία, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτά τα κάνιστρα, τα οποία εκτοξεύουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δακρυγόνα αυτά προέρχονται από τη Σερβία και τη Βουλγαρία και «δεν τα έχουμε ξαναδεί», πρόσθεσε η οργάνωση, εκτιμώντας ότι στόχος τους είναι “να σκοτώσουν και όχι να διαλύσουν” το πλήθος των διαδηλωτών.

Σε βίντεο που έχουν τραβήξει ακτιβιστές διακρίνονται άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος, με το κεφάλι σπασμένο από τα κάνιστρα και καπνό να υψώνεται από το κρανίο, τα μάτια και τη μύτη τους.

Αναλύσεις με ιατρική απεικόνιση, που επιβεβαιώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, δείχνουν ότι τα κάνιστρα σφηνώθηκαν στο κρανίο των ανθρώπων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνήθως τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η αστυνομία σε όλον τον κόσμο «ζυγίζουν από 25 έως 50 γραμμάρια», όμως εκείνα που χρησιμοποιούνται στη Βαγδάτη φτάνουν τα 220-250 γραμμάρια και η ισχύς τους δεκαπλασιάζεται όταν εκτοξεύονται.

Ένας γιατρός στη Βαγδάτη είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρώτο φορά στη ζωή του είδε τέτοια τραύματα από δακρυγόνα. Κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο «ξέρουμε ήδη ότι οι τραυματίες χτυπήθηκαν από δακρυγόνα, λόγω της οσμής. Αν είναι ακόμη ζωντανοί, προσπαθούμε να βγάλουμε το κάνιστρο», εξήγησε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα θύματα χτυπήθηκαν απευθείας και όχι επειδή το κάνιστρο εξοστρακίστηκε στο έδαφος.

Η Διεθνής Αμνηστία επικαλείται έναν άλλο γιατρό, που εργάζεται σε νοσοκομείο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ και δηλώνει ότι καθημερινά εισάγονται «έξι-επτά άνθρωποι με τραύματα στο κεφάλι» από δακρυγόνα.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου. Κατά την πρώτη φάση των κινητοποιήσεων αυτών (1η-6η Οκτωβρίου) το 70% των νεκρών είχαν χτυπηθεί στο κεφάλι ή στον κορμό από ελεύθερους σκοπευτές. Αφότου ξανάρχισαν οι κινητοποιήσεις, στις 24 Οκτωβρίου, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας να πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά, όμως περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης