Μια βάση δεδομένων για τη μετανάστευση και το δημογραφικό σε τρεις γλώσσες (κροατικά, γερμανικά και αγγλικά) παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο για την παγκοσμιοποίηση της μετανάστευσης και την ξενοφοβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάγκρεμπ.

   Η πλατφόρμα, με τίτλο “Demos Migrant Portal”, παρουσιάστηκε σε συνέδριο με τη συμμετοχή ερευνητών από την Κροατία και το εξωτερικό, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Μετανάστευση και τις Εθνοτικές Σπουδές με έδρα το Ζάγκρεμπ και η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σπλιτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Ο ερευνητής Αντιέλκο Μιλάρντοβιτς από το Ινστιτούτο του Ζάγκρεμπ σημείωσε πως σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταστεί πολύ επικριτική απέναντι στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης (στο συγκεκριμένο ζήτημα), θα μπορούσε κανείς να περιμένει ένα σενάριο αλλαγών στις μεταναστευτικές διαδρομές. Μάλιστα, στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, προειδοποίησε για πιθανό “κοινωνικό χάος”.

   Ο κ. Μιλάρντοβιτς χαρακτήρισε “παιδιά του 21ου αιώνα” τα πολιτικά κόμματα που υιοθετούν αντι-μεταναστευτικές πολιτικές, επισημαίνοντας πως πρόκειται για “έναν τελείως νέο τύπο πολιτικών κομμάτων ως αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση της μετανάστευσης”.

   Από την πλευρά της, η Μπράνκα Λίκιτς Μπρμπόριτς, από το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Μετανάστευση, τις Εθνότητες και την Κοινωνία (REMESO) της Σουηδίας, σημείωσε ότι όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται τη μετανάστευση, υπογραμμίζοντας ότι οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάγκη από τους μετανάστες ως εργατικό δυναμικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Η ίδια σημείωσε επίσης πως θεωρεί το αντι-μεταναστευτικό κλίμα προπέτασμα καπνού, που μπορεί να οδηγήσει στην εμβάθυνση των ανισοτήτων εντός, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και ευρύτερα στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης