Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), o Καρίμ Καν ανέστειλε μια έρευνα για φερόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων στον πολύνεκρο πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες που διεξάγει η κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Δικαστές του ΔΠΔ ενέκριναν τον Σεπτέμβριο τη διενέργεια έρευνας για τον πολύνεκρο πόλεμο κατά των ναρκωτικών των φιλιππινέζικων αρχών, καθώς ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως εκτίμησαν. Ακτιβιστές κάνουν λόγο για πολυάριθμες εξωδικαστικές εκτελέσεις από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου με τη σιωπηρή στήριξη του προέδρου Ντουτέρτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Καν έγραψε ότι η Μανίλα υπέβαλε στις 10 Νοεμβρίου ένα αίτημα αναβολής. Κυβερνήσεις μπορούν να ζητήσουν από το ΔΠΔ να αναβάλει την εκδίκαση μιας υποθέσεως εάν πραγματοποιούν τις δικές τους έρευνες και διώξεις για τις ίδιες πράξεις.

«Η εισαγγελία ανέστειλε προσωρινά τις ερευνητικές της δραστηριότητες ενώ αξιολογεί το πεδίο εφαρμογής και τις έννομες συνέπειες του αιτήματος αναβολής», έγραψε ο Καν, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τις Φιλιππίνες.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως το ΔΠΔ δεν έχει ουδεμία δικαιοδοσία προσθέτοντας πως δεν θα συνεργαστεί στην έρευνά του, που είναι κατ’ αυτόν «παράνομη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Φιλιππίνες αποσύρθηκαν από το ΔΠΔ το 2019. Όμως το Δικαστήριο, με έδρα τη Χάγη, τονίζει πως συνεχίζει να έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ασιατικό αρχιπέλαγος όσο ήταν ακόμη κράτος-μέλος του.

«Δεν υπάρχει καμία ασυνέπεια με το αίτημα για αναστολή ενεργειών», σημείωσε σήμερα το Σάββατο ο Σαλβαδόρ Πανέλο, επικεφαλής νομικός σύμβουλος του Ντουτέρτε, χωρίς να επεκταθεί. Ο Ντουτέρτε, 76 ετών, έχει δηλώσει ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία να απαγγείλει εις βάρος του κατηγορίες.

Μια ομάδα δικηγόρων από τις Φιλιππίνες κάλεσε το ΔΠΔ να μην σβήσει την αχτίδα ελπίδας για τις οικογένειες των θυμάτων του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

«Ζητάμε από το ΔΠΔ να μην επιτρέψει να επηρεαστεί από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται τώρα από την κυβέρνηση Ντουτέρτε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ένωση Λαϊκών Δικηγόρων, η οποία εκπροσωπεί τις οικογένειες ορισμένων θυμάτων.

Το δικαστικό σύστημα των Φιλιππίνων είναι «εξαιρετικά αργό ανώφελο για την πλειοψηφία των φτωχών θυμάτων και εκείνων που δεν έχουν εκπροσώπηση», ανέφερε.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε παράλογο τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Ντουτέρτε ότι οι υφιστάμενοι εγχώριοι μηχανισμοί αποδίδουν στους πολίτες δικαιοσύνη. «Ας ελπίσουμε ότι το ΔΠΔ θα διαπιστώσει ότι αυτό πρόκειται για τέχνασμα», είπε ο Μπραντ Άνταμ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την Ασία, σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση του ΔΠΔ είναι μια ώθηση για τον Ντουτέρτε, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές της Γερουσίας του επόμενου έτους. Το Σύνταγμα του απαγορεύει να διεκδικήσει επανεκλογή ως πρόεδρος.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξελέγη το 2016 έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία με ακραίο πολιτικό λόγο, κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε να εξαλείψει τη μάστιγα των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες παραβάτες του νόμου, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Στη διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών ύπαρξής του, το ΔΠΔ έχει καταδικάσει πέντε άνδρες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όλοι ηγέτες αφρικανικών παραστρατιωτικών ομάδων από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι και την Ουγκάντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης