Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Αν προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το διεθνές σκηνικό αυτή την στιγμή, θα δούμε να κυριαρχεί ο ρόλος της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

# Στην κρίση στη Βενεζουέλα, για τον έλεγχο των πετρελαίων της

# Στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία (σε λίγο καιρό…)

# Στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν (μετά από συμφωνία με τους Ταλιμπάν, σε λίγο καιρό…)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

# Την ανέγερση «τείχους προστασίας» στα σύνορα ΗΠΑ –Μεξικό (αφού γίνει αποδεκτό από τη Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε λίγο καιρό…)

Ακόμη, έχουμε τις: Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα, Τουρκία, Βόρεια Κορέα, την μια ημέρα φίλες και την άλλη αντιπάλους. Αλλά στο σημείο αυτό, αν πάρουμε την κάρτα «καταγραφής του σκορ» θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποια χώρα έρχεται πρώτη…

Αλλά την στιγμή που όλων το βλέμμα έχει στραφεί στην κρίση στην Βενεζουέλα, στην κρίση του Αφγανιστάν, του πολέμου που διαρκεί 18 συναπτά έτη, σημειώνονται εντυπωσιακά διπλωματικά γεγονότα:

 Εκτός από τις ανήκουστες για πριν λίγο καιρό, συνομιλίες ΗΠΑ –Ταλιμπάν, άλλη αποκάλυψη για μυστικές συνομιλίες ήρθε στο φως της δημοσιότητας: Αφγανοί αξιωματούχοι με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι συναντήθηκαν με Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, στη Μόσχα. Λίγες εβδομάδες μετά την συνάντηση των «ανταρτών μαχητών» με Αμερικανούς για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο απεσταλμένος τωνTaliban Sher Mohammad Abbas Stanakzai

Ούτε σ΄ αυτήν την συνάντηση ήταν παρόντες αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Καμπούλ. Ο τωρινός πρόεδρος  Ashraf Ghani επέκρινε δριμύτατα τις νέες αυτές διαβουλεύσεις διότι «υπονομεύουν την κυβέρνησή του».

Ο δρ. Marvin G. Weinbaum δήλωσε στην εκπομπή του «Radio Sputnik’s Loud & Clear» των John Kiriakou και Brian Becker πως, «ώσπου οι Ταλιμπάν θελήσουν να έχουν απ΄ευθείας συζητήσεις με την κυβέρνηση της Καμπούλ, θα είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να φύγουν από το Αφγανιστάν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ισχύσει κατάπαυση του πυρός και να συμφωνηθεί ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν».

Οι ΗΠΑ επιμένουν από καιρό να συμμετέχει η κυβέρνηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά οι Ταλιμπάν έχουν διακηρύξει ότι προτιμούν να διαπραγματεύονται με την Ουάσινγκτον και όχι την «διορισμένη από τους Αμερικανούς κυβέρνηση στο Αφγανιστάν».

Για τον δρ. Weinbaum οι διαβουλεύσεις στη Μόσχα ήταν σημαντικές επειδή έδειξαν πως οι Ταλιμπάν, δεν είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με Αφγανούς επίσημους, αλλά θεωρούν πως η τωρινή διακυβέρνηση στη χώρα αποτελεί μαριονέτα της Ουάσινγκτον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης