Διασώθηκαν οι μεταλλωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί σε ορυχείο στην Κίνα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 11:31
Διασώθηκαν οι μεταλλωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί σε ορυχείο στην Κίνα

Έντεκα Κινέζοι μεταλλωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί στις υπόγειες στοές ενός ορυχείου χρυσού ύστερα από έκρηξη διασώθηκαν πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο χάρη σε μεταλλικούς σωλήνες που κράτησαν ανοιχτό ένα φρεάτιο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για 10 ακόμα ανθρώπους.

Σε ένα από τα φρεάτια εξαερισμού, που ήταν η πλέον πιθανή δίοδος για τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων, απομακρύνθηκαν όλα τα εμπόδια σε βάθος 368 μέτρων, δήλωσε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ο Σιάο Γουενρού, επικεφαλής μηχανικός για τη διάσωση στο ορυχείο.

«Είναι σε αυτό το σημείο που ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν κάποιοι μεταλλικοί σωλήνες που συγκρατούσαν τα εμπόδια… Δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου εμπόδια κάτω από τους μεταλλικούς σωλήνες» δήλωσε ο Σιάο Γουενρού.

Ο Σιάο Γουενρού ανέφερε χθες στο Xinhua ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες διάσωσης αφού απομακρύνθηκαν κάποια εμπόδια και βρέθηκαν «κοιλώματα κάτω από αυτά».

Οι 11 μεταλλωρύχοι διασώθηκαν χθες, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι σε καλή κατάσταση, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι υπογείως για 14 ημέρες, αν και 10 άλλοι εργάτες ακόμη αγνοούνται.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι εγκλωβισμένοι ίσως πρέπει να περιμένουν 15 ακόμα ημέρες για να διασωθούν, καθώς υπήρχαν εμπόδια κατά μήκος της διαδρομής από όπου σχεδίαζαν να τους απεγκλωβίσουν. Στους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους είχαν σταλεί φάρμακα και τρόφιμα.

Τα ορυχεία της Κίνας είναι μεταξύ αυτών όπου σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα στον κόσμο. Πέρυσι, στη χώρα καταγράφηκαν 573 θάνατοι που σχετίζονται με ορυχεία, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση για την Ασφάλεια των Ορυχείων.

Η έκρηξη της 10ης Ιανουαρίου στο ορυχείο Χουσάν στην Τσισιά, μια σημαντική περιοχή εξόρυξης χρυσού στα περίχωρα της Γιαντάι, στην επαρχία Σαντόνγκ, είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό 22 εργατών σε βάθος περίπου 600 μέτρων.

Ένας μεταλλωρύχος έχει γίνει γνωστό ότι έχασε τη ζωή του. Πάνω από 600 διασώστες συμμετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού των εργατών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 11:39