Οι αποκαλύψεις δημοσιευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν για τη χρήση σερβικών όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία δεν πούλησε ποτέ οπλικά συστήματα στις αντιμαχόμενες πλευρές παρά μόνο πυρομαχικά για τα οποία δεν υπήρχε καμία απαγόρευση. Επισήμανε ότι και η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εισήγαγαν πυρομαχικά από τη Σερβία τα οποία χρησιμοποίησαν σε οπλικά συστήματα που προμηθεύτηκαν από άλλες χώρες. «Τις τελευταίες 48 ώρες ακούω διάφορες αθλιότητες που φτάνουν μέχρι και το σημείο να ενοχοποιούν τη Σερβία για αυτήν τη σύγκρουση. Δεν υπάρχουν σερβικά όπλα εκεί. Πουλήσαμε μόνο πυρομαχικά και στους δύο, γιατί αυτό επιτρέπεται και επειδή είχαμε πιστοποιητικό “τελικού χρήστη”. Αλλά όχι πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και αεροσκάφη – τίποτα δεν είναι δικό μας», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου. Εξέφρασε δε την απορία του που «κατηγορείται η χώρα προέλευσης των πυρομαχικών και όχι η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία που πούλησαν τα οπλικά συστήματα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν».

Το θέμα της εξαγωγής σερβικών όπλων στην Αρμενία προέκυψε μετά την δημοσίευση στο Αζερμπαϊτζάν φωτογραφιών που αποκαλύπτουν ότι πύραυλοι που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας παράγονται στη Σερβία. Συγκεκριμένα πρόκειται για πύραυλους των 122 χιλιοστών με βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα που παράγονται στη Σερβία από την ιδιωτική εταιρία EDePro στην οποία και το δημόσιο κατέχει το 2% των μετοχών. Την εταιρία αυτή το 2002 οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ την είχαν κατατάξει στην “μαύρη λίστα” των σερβικών εταιριών που βοηθούσαν το καθεστώς Καντάφι να αναβαθμίσει τα πυραυλικά συστήματα της Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εξοπλισμός της Αρμενίας από τη Σερβία είχε απασχολήσει και πριν από δυόμιση μήνες τις σχέσεις του Βελιγραδίου με το Μπακού. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι στο ένοπλο επεισόδιο στις 12 Ιουλίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιήθηκαν σερβικοί πύραυλοι από τον αρμενικό στρατό. Η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Βελιγράδι επέδωσε τότε νότα διαμαρτυρίας στο σερβικό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι ο εξοπλισμός του αρμενικού στρατού παραβιάζει την συμφωνία στρατηγικής-εταιρικής σχέσης που υπεγράφη μεταξύ της Σερβίας και του Αζερμπαϊτζάν το 2018. Γα το ίδιο θέμα στις 8 Αυγούστου επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι πρόεδροι της Σερβίας και του Αζερμπαϊτζάν, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ιλχάμ Αλίεφ. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την ανησυχία του για την χρήση σερβικών όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και ο Βούτσιτς υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει να διερευνηθεί το θέμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης