Διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο, στην πλατεία Μοντετσιτόριο της Ρώμης, πραγματοποίησαν χθες οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των επιδοτήσεων στον Τύπο, μέτρο που συμπεριελήφθη στον προϋπολογισμό του 2019 και υποστηρίζεται θερμά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων Λουΐτζι Ντι Μάιο.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δημοσιογράφων καθώς και οι εκπρόσωποι πολλών μεγάλων μέσων ενημέρωσης της χώρας. Η διαδήλωση πραγματοποιείτο την ίδια στιγμή που η πρόεδρος της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι, στο μήνυμά της για τις γιορτές στο Σώμα καλούσε «τους θεσμούς να στηρίξουν τις φωνές της πληροφόρησης με όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους», δηλώνοντας και η ίδια «αποφασισμένη αρωγός της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ένωσης δημοσιογράφων FNSI Τζουζέπε Τζουλιέτι, «βρισκόμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε ένα ”όχι” στην τροποποιητική διάταξη που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό, που προβλέπει ότι εντός τεσσάρων ετών θα καταργηθούν όλες οι εισφορές στον Τύπο. Μέτρο που θα πλήξει, για να υπενθυμίσουμε τη δήλωση του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα, ”τις φωνές του πλουραλισμού και της διαφορετικότητας”. Ξεκινούν από τον έντυπο Τύπο, μετά θα περάσουν στην ανεξάρτητη ραδιοφωνία και στο τέλος θα πλήξουν εις βάθος και τα πρακτορεία».

Όπως υπογράμμισε ο Τζουλιέτι, «στόχος τους είναι να διαγράψουν τις επικριτικές φωνές, να αφήσουν την πληροφόρηση να γίνεται μόνον μέσω διαδικτύου και χωρίς αμφισβητήσεις και ερωτήματα. Εν ολίγοις, ο στόχος τους είναι εκείνο που διατείνεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ –και από τον οποίον εμπνέονται οι κύριοι αυτοί– ”να καταργήσουμε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας”».

Παράλληλα, τόνισε πως αυτό είναι όχι μόνον ηθικώς απαράδεκτο, αλλά και αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει το Άρθρο 21 για την ελευθερία στην πληροφόρηση. Ο Τζουλιέτι απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Ματαρέλα να ασκήσει την όποια θεσμική εξουσία διαθέτει για να σταματήσει αυτήν την τροπή, που «θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίες, πολλές εκ των οποίων δεν είναι καν μόνιμης απασχόλησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο Πάολο Μπορομέτι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας Άρθρο 21 (Articolo 21), υπενθύμισε πως «με τις περικοπές αυτές θα πληγούν πρωτίστως οι τοπικές εφημερίδες, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ενημέρωσης στη χώρα. Με τον τρόπο αυτόν διακυβεύεται η δυνατότητα των πολιτών να πληροφορηθούν. Η δημοσιογραφία οφείλει να αποτελεί τον θεματοφύλακα της δημοκρατίας και θα πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώνει τον ρόλο αυτόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης