Μικρό παράθυρο για διάλογο ανοίγουν ΗΠΑ και Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της Μέσης Ανατολής, όμως τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Τεχεράνη θέτουν ειδικούς όρους για να ξεκινήσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη να ξεκινήσει τον διάλογο εφόσον το Ιράν αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν «μία κανονική χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία προφανή χαλάρωση της μέχρι πρότινος στάσης του, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε «είμαστε έτοιμοι…, να εμπλακούμε σε συζητήσεις χωρίς προϋποθέσεις. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε. Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να αντιστρέψει την δόλια δραστηριότητα του Ιράν».

Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έρχονται ως απάντηση στα όσα ανέφερε τη χθες ο πρόεδρος του Ιράν, αναφορικά με το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων.

Ο Χασάν Ροχανί ανέφερε ότι το διάλογος μπορεί να διεξαχθεί μόνο με βάση τον σεβασμό και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.
«Είμαστε άνθρωποι της λογικής και των διαπραγματεύσεων, μόνο αν καθόμαστε σε τραπέζι των διαπραγματεύσεων που επικρατεί σεβασμός και συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, και οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας εντολής», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, σε μια προφανή αναφορά του στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «έχουμε δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν υποτασσόμαστε σε τυραννική εξουσία».

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναλάβει πολλάκις τον τελευταίο καιρό (μετά και το φιάσκο στη Βενεζουέλα) ότι είναι ανοικτός σε ένα διάλογο και πως δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης