Σε μία θεαματική στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Τουρκία προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας όπου συνεδριάζουν οι χώρες μέλη της ομάδας G20.

Παρά τα πρόσφατα ψηφίσματα στο αμερικανικό Κογκρέσο και τις τοποθετήσεις της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν φερθεί δίκαια και έντιμα στην Τουρκία και κατηγόρησε τη διακυβέρνηση Ομπάμα η οποία κατά τον σημερινό Aμερικανό πρόεδρο παρεμπόδισε την Άγκυρα να προμηθευθεί αμερικανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Patriot».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι λέει το ρεπορτάζ από την Οσάκα

Ο Ντ. Τραμπ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά διευκρίνισε ότι «εξετάζει διάφορες λύσεις», αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για αναστολή των προγραμματιζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα πρόβλημα, αυτό είναι αναμφισβήτητο», δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα.

«Η Τουρκία είναι φίλη χώρα», σημείωσε παράλληλα, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος».

Η συνάντηση αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά από την Τουρκία πυραύλων Patriot, έχει περιγραφεί ως η τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

 

«Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις» είπε ο Ερντογάν

«Σήμερα από τον ίδιο τον Τραμπ ακούσαμε πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις. Είμαστε στη φάση της παράδοσης των S-400. Δεν ταιριάζει σε χώρα σαν την Τουρκία να αρνείται τη συμφωνία που βρίσκεται ήδη σε φάση παράδοσης. Αυτή η δουλειά (η αγορά των S-400) έχει τελειώσει» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τουρκική προεδρία: Ο Τραμπ θέλει να επιλυθούν τα προβλήματα όσον αφορά τα πυραυλικά σχέδια της χώρας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει το ζήτημα για την προμήθεια από την Τουρκία αντιαεροπορικών συστημάτων να επιλυθεί χωρίς να ζημιωθούν οι διμερείς σχέσεις, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η τουρκική προεδρία επισήμανε επίσης ότι ο Ερντογάν εξέφρασε ανησυχίες για ενέργειες των ΗΠΑ που μπορεί να ζημιώσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Δεν θα υπάρξει υποχώρηση για τους S-400

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης