Ακριβώς στις 20:53 το βράδυ της Παρασκευής, ξεκίνησε το διάγγελμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

«Aκυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό. Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου», είπε μεταξύ άλλων, στο διάγγελμά του.

«Δεν θα υπάρχει εισιτήριο, το καταργούμε. Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία. Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτήρισε επίσης την Αγία Σοφία «μαργαριτάρι» της Κωνσταντινούπολης. Όσον αφορά στους Χριστιανούς είπε πως «θα είναι ευπρόσδεκτοι και θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι πως δεν ισχύουν οι εκ του αντιθέτου φήμες».

«Στην Τουρκία  υπάρχουν 435 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία και η σημερινή απόφαση μας επέτρεψε να απαλλαχθούμε από την κατάρα του Φατίχ. Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης