Ο Μέιρ Νταγκάν, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών Υπηρεσιών Πληροφοριών, δήλωσε αντίθετος επί του παρόντος σε ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Η επίθεση κατά του Ιράν, πριν εξεταστούν όλες οι άλλες προσεγγίσεις, δεν είναι εφικτή» δηλώνει ο Νταγκάν σε αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε σαφώς ότι η στρατιωτική επιλογή εξετάζεται και ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και εκ πείρας εμπιστεύομαι τον πρόεδρο των Η.Π.Α.» είπε ο Νταγκάν ο οποίος αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2011 από τη Μοσάντ ύστερα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία της.

Το εβραϊκό κράτος έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις απειλές μιας στρατιωτικής επέμβασης, για να εμποδίσει την Τεχεράνη να επιτύχει μια μη αναστρέψιμη πρόοδο προς την κατασκευή ατομικού όπλου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε τη Δευτέρα σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ότι ούτε η διπλωματία ούτε οι κυρώσεις λειτούργησαν υπέρ της διακοπής της ανάπτυξης του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, προσθέτοντας: «Κανείς ανάμεσά μας δεν μπορεί να ανεχθεί να περιμένει για πολύ περισσότερο ακόμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., ο οποίος δέχθηκε τον Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο, δεν απέκλεισε την προσφυγή στη στρατιωτική βία ως τελευταία επιλογή, αλλά τάχθηκε υπέρ των διπλωματικών προσπαθειών και των κυρώσεων, προκειμένου να μεταπειστεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, επαναλαμβάνει διαρκώς και σε όλους τους τόνους ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνική χρήση.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης