Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ζητώντας να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην πεζοναύτη που στραγγάλισε με κεφαλοκλείδωμα έναν συνεπιβάτη του σε συρμό του μετρό.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Ουάσινγκτον Σκουέαρ Παρκ το βράδυ της Παρασκευής, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζόρνταν Νίλι» και «Το να είσαι φτωχός δεν είναι έγκλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Νωρίτερα, μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν κοντά στο γραφείο της εισαγγελίας του Μανχάταν, απαιτώντας να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του 24χρονου πρώην πεζοναύτη, αλλά και να διενεργηθεί έρευνα για τους αστυνομικούς που τον ανέκριναν και ακολούθως τον άφησαν ελεύθερο. Τα στοιχεία του 24χρονου δεν έχουν γίνει γνωστά.

Το συμβάν με το φονικό κεφαλοκλείδωμα βιντεοσκοπήθηκε με κινητό τηλέφωνο. Στο ντοκουμέντο διακρίνεται η στιγμή που ο 24χρονος ακινητοποιεί τον άτυχο Αφροαμερικανό μέσα στον συρμό του μετρό. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νίλι μπήκε στο βαγόνι και άρχισε να φωνάζει σε επιβάτες ότι δεν έχει να φάει και θα πεθάνει από την πείνα. Μια λογομαχία είχε τραγική κατάληξη, αφού ο 24χρονος του έκανε κεφαλοκλείδωμα μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Η έκθεση του ιατροδικαστή κάνει λόγο για ανθρωποκτονία που επήλθε από στραγγαλισμό.

 

Ο 30χρονος Τζόρνταν Νίλι ήταν γνωστή φυσιογνωμία στη Νέα Υόρκη: ένας άστεγος Αφροαμερικανός που συνήθιζε να μιμείται τις χορευτικές φιγούρες του Μάικλ Τζάκσον μέσα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και συρμούς του μετρό.

Πολλοί από τους διαδηλωτές αποδίδουν ρατσιστικά κίνητρα στον 24χρονο πρώην πεζοναύτη, χαρακτηρίζοντας «λιντσάρισμα» τη μοιραία λαβή.

Η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ – που εκπροσωπεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων περιοχές της Νέας Υόρκης όπου ζουν πολλοί Αφροαμερικανοί, όπως το Μπρονξ και το Κουίνς – τόνισε πως ο Νίλι δολοφονήθηκε και ζήτησε τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δολοφόνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης