Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ επέρριψε την ευθύνη στους διαδηλωτές, που συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία, καταγγέλλοντας «οργανωμένες ταραχές», κατά τη διάρκεια των οποίων η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

«Οι ταραχές που συγκλονίζουν μια ειρηνική κοινωνία αψηφώντας τον νόμο και την πειθαρχία είναι απαράδεκτες για κάθε πολιτισμένη κοινωνία» σημειώνει η Κάρι Λαμ σε ένα βίντεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ειρηνικές συγκεντρώσεις, αλλά για ξεκάθαρα οργανωμένες ταραχές» υπογράμμισε η ίδια, στην πρώτη αντίδρασή της στα επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προχώρησε σήμερα σε εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που πέταγαν πλαστικά μπουκάλια, καθώς οι διαμαρτυρίες εναντίον ενός νόμου, ο οποίος θα δίνει το πράσινο φως στις αρχές να εκδίδουν πολίτες στην ηπειρωτική Κίνα προκειμένου να δικαστούν, εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια και χάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο της πόλης, προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να κινούνται εναντίον των αστυνομικών κρατώντας ομπρέλες.

Η αστυνομία τους απάντησε προειδοποιώντας: «Θα χρησιμοποιήσουμε βία».

Ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, ενώ πανικός επικράτησε στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων επιχειρούσαν να φύγουν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Περισσότεροι από 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με το Cable TV.

Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού, δακρυγόνων και γκλομπ για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Η οργάνωση Civil Human Rights Front, που οργάνωσε την Κυριακή μια διαμαρτυρία με τη συμμετοχή ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων κατά του νόμου περί έκδοσης, κατηγόρησε την αστυνομία ότι έκανε χρήση υπέρμετρης και περιττής βίας εναντίον των διαδηλωτών, που ήταν στην πλειονότητά τους νέοι, ντυμένοι στα μαύρα.

Οι ταραχές κόπασαν νωρίς το βράδυ κι ενώ άρχισε να ψιλοβρέχει, όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στους δρόμους επί και περιμετρικά της οδού Λουνγκ Γο, της κεντρικής οδικής αρτηρίας κοντά στα γραφεία της επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

«Δεν είχαμε πει, όταν είχε τελειώσει το κίνημα της Ομπρέλας, ότι θα επιστρέφαμε;» δήλωσε η βουλευτής Κλόντια Μο, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις του 2014 με σήμα κατατεθέν τις κίτρινες ομπρέλες, που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Τώρα επιστρέψαμε!» φώναξε προς το πλήθος που επανέλαβε το σύνθημά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης