Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για το Κομπάνι

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014, 01:32
Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για το Κομπάνι
Σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ως ένδειξη συμπαράστασης στο Κομπάνι, την πόλη στη βόρεια Συρία που πολιορκούν οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, κάλεσαν για το Σάββατο πολλές κουρδικές οργανώσεις.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Τις κινητοποιήσεις αυτές στηρίζουν και οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία.

Στην Τουρκία, όπου η κουρδική μειονότητα είναι ευμεγέθης και οι διαδηλώσεις για το Κομπάνι είχαν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τους πολίτες να απόσχουν από τις πορείες.

«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες μας: να μη συμμετάσχετε σε αυτές τις πράξεις βίας» είπε ο Νταβούτογλου μετά την προσευχή της Παρασκευής όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Έχω δώσει σε όλους τους κυβερνήτες τις κατάλληλες συστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε την διατάραξη της δημόσιας τάξης» τόνισε ο ίδιος.

Οι Κούρδοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι δεν προσφέρει βοήθεια προκειμένου να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν καταλάβει πολλά περιοχές και σημεία διέλευσης στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων διαδηλώσεων καθώς οι Κούρδοι εθνικιστές συγκρούστηκαν με τους Ισλαμιστές στους δρόμους των περιοχών στα νοτιοανατολικά της χώρας και στις μεγάλες πόλεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014, 01:33