Εκατοντάδες γυναίκες στην Αργεντινή συμμετείχαν σε διαδήλωση εναντίον της βίας, κατά την 4η διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στη Λατινική Αμερική επικρατεί μία ιδιαίτερη μορφή πατριαρχίας και μισογυνισμού, το ματσίσμο.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πρεσβεία της Βολιβίας στο Μπουένος Άιρες. Εκεί, Βολιβιανές φώναξαν συνθήματα κατά του «πραξικοπήματος» εναντίον του Μοράλες, του πρώτου αυτόχθονα ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας το 2006 αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί τη 10η Νοεμβρίου κατ’ απαίτηση του στρατού πριν εξοριστεί στο Μεξικό, έπειτα από την άρνηση της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας νοθεία και βγάζοντας τους υποστηρικτές της στους δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες γυναίκες με τα μαλλιά πλεγμένα κοτσίδες και φορώντας πολύχρωμες παραδοσιακές φούστες ξεδίπλωσαν ένα γιγαντιαίο λάβαρο ουιφάλα, που είναι το σύμβολο των αυτοχθόνων λαών των Άνδεων, ενώ κρατούσαν επίσης πλακάτ με τα ονόματα των 33 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές στη Βολιβία.

Η πορεία πέρασε επίσης από την πρεσβεία της Χιλής, όπου οι διαδηλώτριες φώναξαν συνθήματα εναντίον του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος έχει βρεθεί αντιμέτωπος από τη 18η Οκτωβρίου με ένα κίνημα αμφισβήτησης χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Μαΐου, στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, όπου οι διαδηλώτριες ανέγνωσαν κείμενο που ζητεί, μεταξύ άλλων, τη φιλελευθεροποίηση του νομικού πλαισίου για την άμβλωση στην Αργεντινή αλλά και την εντατικοποίηση των προσπαθειών μείωσης των γυναικοκτονιών. Τουλάχιστον 229 γυναίκες δολοφονήθηκαν εξαιτίας του φύλου τους στη χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης