Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Σίδνεϊ για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, την ώρα που εγείρονται ερωτήματα για τη χρήση υπερβολικής βίας από την αυστραλιανή αστυνομία κατά τη σύλληψη ενός εφήβου Αβορίγινα.

Οι διαδηλωτές -κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες- αψήφησαν τους περιορισμούς για τις δημόσιες συγκεντρώσεις που εξακολουθούν να ισχύουν στην Αυστραλία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ στο Σίδνεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία ήταν ειρηνική με το συγκεντρωμένο πλήθος να κρατά πανό που έγραφαν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και να φωνάζει «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», αλλά και «Γονατίστε», την ώρα που η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει.

«Είναι πρόβλημα όλων μας» δήλωσε η Κίρα Ντάργκιν, μια Αβορίγινας. «Ως μαύρη γυναίκα έχω κουραστεί να βλέπω τους αδελφούς μου να σκοτώνονται. Ως μαύρη μητέρα φοβάμαι για το παιδί μου. Πρέπει να σταματήσει αυτό» ανέφερε.

Στο μεταξύ στο Σίδνεϊ έχει ξεκινήσει έρευνα για τη σύλληψη ενός 17χρονου Αβορίγινα, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί να του βάζουν χειροπέδες και να τον κλοτσούν στο έδαφος έπειτα από διαπληκτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό και στο μεταξύ έχουν περιοριστεί οι αρμοδιότητες του αστυνομικού που εμπλέκεται στο περιστατικό.

«Εδώ δεν είναι ΗΠΑ» διευκρίνισε ο αναπληρωτής επιθεωρητής Μάικλ Γουίλινγκ. «Έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Ανησυχώ ότι οι πολίτες θα προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της έρευνας και θα εξαγάγουν πρόωρα συμπεράσματα» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης