Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd έπαιξε την επιτυχία του «Wish You Were Here» έξω από το Westminster του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας προς τιμήν του φυλακισμένου συνιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Σε αυτοσχέδια σκηνή ακριβώς έξω από το βρετανικό Υπουργείο  Εσωτερικών, η σύντομη παράσταση του Γουότερς ήταν μήνυμα αλληλεγγύης για τον Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και καιρό υποστηρικτής του Ασάνζ και του WikiLeaks, ο Γουότερς δήλωσε ότι «ντρέπεται να είναι Βρετανός» μετά τη σύλληψη του ακτιβιστή δημοσιογράφου. Ο βραβευμένος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης John Pilger ήταν επίσης εκεί για να μιλήσει εξ ονόματος του Ασάνζ.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Pilger, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τον αγωνιστή κατά του απορρήτου στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου, είπε ότι ο Ασάνζ υφίσταται ψυχολογικά βασανιστήρια.

Ο Ασάνζ εκτίει επί του παρόντος ποινή 50 μηνών στη φυλακή Belmarsh για παράλειψη ακρόασης με εγγύηση το 2012, αφού πέρασε επτά χρόνια υπό καθεστώς ασύλου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Καταζητείται στις ΗΠΑ για τον ρόλο του σε σειρά διαρροών το 2010, όταν μαζί με την Chelsea Manning δημοσιοποίησε χιλιάδες ταξινομημένα στρατιωτικά έγγραφα και διπλωματικά απόρρητα στο WikiLeaks.

Οι Αρχές των ΗΠΑ επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ για τον ρόλο του στη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία. Αν εκδοθεί, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη.

«Προασπίζοντας τον Τζούλιαν Ασάνζ υπερασπιζόμαστε τα πιο ιερά μας δικαιώματα» προειδοποίησε ο Pilger. «Μιλήστε τώρα ή ξυπνήστε ένα πρωί με τη σιωπή ενός νέου είδους τυραννίας».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης