Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην πόλη Φέργκιουσον, την παραμονή της επετείου του θανάτου του Μάικλ Μπράουν, ενός άοπλου μαύρου έφηβου που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός λευκού αστυνομικού, γεγονός που αναζωπύρωσε τις φυλετικές εντάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Έχοντας στην κεφαλή της τον πατέρα του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος έπεσε νεκρός σε ηλικία 18 ετών, και άλλα μέλη της οικογένειάς του, το πλήθος έκανε πορεία σε μια από τις λεωφόρους της πόλης αυτής του Μιζούρι, στις κεντρικές ΗΠΑ, που είχαν συνταράξει πέρυσι τον Νοέμβριο βίαιες ταραχές μετά την δικαστική απόφαση να μην ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του αστυνομικού ο οποίος τον σκότωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε», και «είμαστε εδώ για τον Μάικ Μπράουν», ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. «Παρακαλούμε, σταματήστε να μας σκοτώνετε», έγραφε ένα από τα πλακάτ. Η πορεία κατέληξε μπροστά στο λύκειο Νόρμαντι, όπου φοιτούσε ο Μάικλ Μπράουν.
Σε ατμόσφαιρα γιορτής, αλλά υπό την επιτήρηση μιας μεγάλης αστυνομικής δύναμης, η πορεία, η οποία ήταν ειρηνική, είχε ως οπισθοφυλακή μια παιδική μπάντα.

Ο πατέρας του είπε στα ΜΜΕ ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να «κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του γιου του» και κάνει «ό,τι μπορεί για να ενισχύσει» τη μειονότητα των μαύρων.

«Τίποτε» δεν άλλαξε τον τελευταίο χρόνο «για εκείνον», πρόσθεσε. «Ορισμένες οικογένειες μπόρεσαν να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη λόγω των επιπτώσεων του θανάτου του Μάικλ Μπράουν και αυτό τις βοήθησε αλλά σε ό,τι με αφορά συνεχίζω να παλεύω με τον εαυτό μου για να το ξεπεράσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στην πορεία θα τηρήσουν σιγή τεσσεράμισι λεπτών. Και αυτό λόγω του γεγονότος ότι η σορός του Μπράουν παρέμεινε πεσμένη μπρούμυτα για τεσσεράμισι ώρες στον δρόμο πριν μεταφερθεί στο νεκροτομείο.

Επίσης θα πραγματοποιήσουν μια σιωπηλή πορεία προς μια εκκλησία όπου θα πραγματοποιηθεί μια θρησκευτική επιμνημόσυνη τελετή.

Οι ταραχές του Φέργκιουσον εξαπλώθηκαν σε πολλές άλλες μεγάλες αμερικανικές πόλεις και ενέτειναν για άλλη μια φορά τον διάλογο στη χώρα για τον τρόπο με τον οποίο οι λευκοί αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τους μαύρους, ειδικά τους νέους άνδρες, και ειδικά την χρήση βίας.

Μετά το Φέργκιουσον, ο θάνατος πολλών μαύρων ανδρών από πυρά λευκών αστυνομικών πυροδότησε ένα κύμα οργής και αγανάκτησης στις ΗΠΑ για τον ρατσισμό στις τάξεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης